ßßß Cookit - przepis na Bryzol (stek) wołowy z pieczarkami

Bryzol (stek) wołowy z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Bryzol to smażony kawałek (kotlet) delikatnego mięsa. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu polędwicę wołową lub cielęcą, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w podobny sposób podać steki wołowe, polędwicę wieprzową lub nawet filety drobiowe. Bryzol można podać również z jajkiem sadzonym. Przepis na podst. książki "PRL od kuchni" Wiesława Kota.
400 g polędwicy wołowej (lub po 1 gotowym steku na osobę)
200 g pieczarek
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
olej
Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien. Lekko rozbijamy dłonią, formując owalny kształt. Nacieramy lekko z obu stron olejem i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju, szklimy obraną, posiekaną w pół krążki cebulę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, mieszamy, całość dusimy, aż pieczarki będą złote. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Bryzole smażymy na patelni grillowej (bez użycia oleju) lub na zwykłej patelni (na niewielkiej ilości oleju z 1 łyżeczką masła) po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Czas uzależniony jest od stopnia wysmażenia mięsa, jaki chcemy uzyskać. My najbardziej lubimy średnio wysmażone.
Bryzole podajemy z pieczarkami na wierzchu.
Bryzol na fotografii podany jest z ziemniakami puree i marchewką glazurowaną.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/07/Bryzol-stek-wolowy-z-pieczarkami.html