Wykonanie
Jesień, jak żadna inna
pora roku, kojarzy się z
jabłkami,
gruszkami i
cynamonem. Z ciepłymi, domowymi szarlotkami i
przetworami. Jednak nie trzeba postępować schematycznie: szarlotka jest pyszna o każdej
porze roku, nie tylko jesienią. A
cynamonowe jabłka smakują wyśmienicie nie tylko w cieście. Polecam wypróbowanie ich na tostach. :)

4 kromki
pieczywa tostowego1
jajko1/4 szklanki
mlekamasło do smażenia
ser twarogowy,
serek homogenizowany naturalny (quark)
cukier do smaku2
jabłka1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
wodycukier do smakuew. 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko
jabłka wraz z
wodą,
cukrem i
cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy
jabłka 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.2.
Jajko rozmieszać z
mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości
masła z obu stron na złoto.3. Układamy tosty na talerzach, smarujemy
twarożkiem doprawionym do smaku
cukrem*, na to układamy drugi tost, dociskamy, smarujemy go
twarożkiem. Na wierzchu układamy porcję
jabłek z
cynamonem.* zamiast używać gotowego
serka waniliowego, wolę użyć naturalnego i dosłodzić. Wówczas można dostosować ilość
cukru do własnego gustu i uniknąć sztucznych aromatów dodawanych do
serków smakowych.