Wykonanie
Lasagne to ponoć jeden z najstarszych typów
makaronu. To także nazwa pysznego dania, które można przygotować na różne sposoby: w wersji
mięsnej lub wegetariańskiej. Danie to wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romagna, lecz jest obecne w całych Włoszech, z uwzględnieniem różnych składników. Najczęściej przyjmuje się, że samo słowo "lasagne' wywodzi się od greckiego słowa λάγανον (laganon), oznaczającego ciasto pocięte w pasy. Dziś przedstawiam
mięsną wersję lasagne. Metoda przygotowania jest prosta: robimy dwa sosy: sos
mięsno pomidorowy oraz
sos beszamelowy. Tymi sosami naprzemiennie przekładamy płaty ciasta
makaronowego. Lasagne najlepiej smakuje na ciepło, świetnie też znosi odgrzewanie.

500 g
mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo wołowego1 duża
cebula1 puszka
pomidorów w zalewie2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliiszczypta
pieprzu cayennesól i pierze czarny mielony do smakusos beszamel:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej250 ml
mlekaszczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól i czarny mielony
pieprz do smakuoraz:1 kulka
sera mozzarella1
pomidormakaron do lasagneNa patelni podsmażamy obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z obranym, posiekanym
czosnkiem. Dodajemy
mielone mięso. Rozdzielamy je na małe grudki, mieszamy z
cebulą i smażymy, aż
mięso przestanie być surowe. Dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą oraz
tymianek,
oregano,
bazylie, szczyptę
pieprzu cayenne (w zależności od preferowanej ostrości dania),
sól i
pieprz czarny mielony do smaku. Całość dusimy, aż sos z
pomidorów odparuje i całość stanie się gęsta.2. W międzyczasie przygotowujemy
sos beszamelowy.W rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę (tzn. nie rumienimy). cały czas mieszając, wlewamy
mleko. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy go do smaku
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.3. Przygotowujemy
makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję
makaron lasange, który tego nie wymaga.- Dno naczynia, w którym będziemy piec lasagne smarujemy cienko
sosem beszamelowym (na moją wielkość naczynia używam ok. 1-2 łyżek sosu)- Na tym układamy obok siebie płaty
makaronu.- Smarujemy je ponownie
sosem beszamelowym.W zależności od tego, ile nasza lasagne ma
mieć warstw, odmierzamy taką ilość sosu
mięsnego. Ja podzieliłam
mięso na 3 części. Ułożyłam pierwszą warstwę
mięsa. Dalej postępujemy podobnie:-
makaron-beszamel-
mięso-
makaron-beszamel-
mięso- beszamelOstatnia warstwa to starta na tarce
mozzarella.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 minut (aż
ser będzie rumiany). Na 10 minut przed końcem czasu pieczenia na lasagne układamy dekoracyjnie bardzo cienko ukrojone plastry
pomidora.Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.