Wykonanie

Lasagne – ulubione danie kota Garfielda i zapewne wielu z nas. Trudno się oprzeć
makaronowym płatom przekładanym farszem sporządzonym z najróżniejszych składników. Tradycjonaliści skuszą się na
mięsną lasagne z
sosem pomidorowym, beszamelem i
serem. Wielbiciele dań wegetariańskich z pewnością sięgną po lasagne warzywną lub lasagne z
serem feta i
szpinakiem. Ja dziś przygotowałam na obiad tradycyjną lasagne bolognese zapiekaną z beszamelem i
żółtym serem. Do lasagne kupuje płaty
makaronowe Primo Gusto, dla mnie są najlepsze. Nie trzeba ich wcześniej obgotowywać, a po 40 minutach w piekarniku płaty są doskonale ugotowane.Składniki:
makaron lasagne ok. 9 płatów,500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,1 puszka
pomidorów,1
cebula,3
łodygi selera naciowego,2-3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
bazylia,
tymianek,
oregano,1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego winaSos beszamelowy:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masłagałka muszkatołowa,
sól,
pieprzok. 10 dkg startego
żółtego seraWykonanie:Sos
mięsno-
pomidorowy: Rozgrzewamy patelnie. Kroimy
cebulę w kostkę. Podsmażamy
cebulę razem z dwoma ząbkami posiekanego
czosnku i pokrojonym drobno
selerem. Smażymy ok. 3 minut. Wrzucamy
mięso na patelnię. Smażymy, aż się usmaży. Dodajemy
wino i dalej dusimy. Gdy płyn trochę odparuje dodajemy
pomidory. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy ostatni przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią,
oregano,
tymiankiem. Jeśli
sos jest zbyt rzadki, gotujemy go dłużej.
Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuszczamy
masło. Wsypujemy
mąkę i mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie powolutku wlewamy
mleko cały czas mieszają. Mieszamy aż do zagotowania. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i kilkoma szczyptami
gałki muszkatołowej.
Sos beszamelowy powinien
mieć konsystencję taką aby dobrze się go rozsmarowywało.Ułożenie: Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem lub
masłem. Na dnie rozsmarowujemy warstwę
sosu beszamelowego. Układamy pierwszą warstwę
makaronu (nie gotujemy go wcześniej). Smarujemy
sosem beszamelowym. Następnie układamy warstwę sosu
mięsno-
pomidorowego. Układamy kolejną warstwę
makaronu na to znowu beszamel i sos
mięsno-
pomidorowy. Układamy tak długo jak długo mamy sosy. Na samej górze powinien być
makaron pokryty beszamelem. Beszamel posypujemy
startym serem. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Zapiekamy 40 min.