Wykonanie
Przepis na canneloni pojawił się już wcześniej na moim blogu, jednak uważam, że nic nie pasuje tak bardzo do tego
makaronu, jak
sos beszamelowy.

Składniki1 opakowanie
makaronu canneloni0,5kg
mięsa mielonego wołowego30dkg
pieczarekpół puszki
kukurydzypomidory w puszce1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
bazylia,
oreganoSos beszamelowy60ml
mleka50g
masła50 g
mąkigałka muszkatołowa,
pieprz,
sólPrzygotowanie
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na
oleju.
Pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaje do
cebuli i smażę. Następnie dodaje
mięso mielone i całość podsmażam około 15 minut. Przyprawiam.
Pomidory miksuje blenderem i dodaje do
mięsa. Mieszam, podduszam chwilę i odstawiam do ostudzenia. Nadziewam suchy
makaron (delikatnie, uważać, aby rurki nie popękały).Naczynie żaroodporne smaruje
masłem. Układam połowę rurek.Przygotowuje
sos beszamelowy: Z 600 ml
mleka odlewam szklankę, do której dodaję
mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam
masło, wlewam
mleko, wsypuję
przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam
mąkę rozrobioną z
mlekiem, cały czas mieszając, aż sos wyjdzie gęsty. Połowę wylewam na
makaron. Układam drugą warstwę
makaronu, polewam resztą sosu.Zapiekam pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni. Odkrywam i zapiekam jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.