Wykonanie
Spaghetti carbonara to znany i bardzo smaczny klasyk. Pierwsze wzmianki o takim daniu zaczęły się pojawiać po II Wojnie Światowej, kiedy wielu Włochów jadło
jajka oraz
bekon dostarczanie przez siły wojskowe USA. Ponieważ nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "carbonaro", oznaczającego węglarza, uważa się także, że być może danie powstało jako prosty acz pożywny posiłek węglarzy. Niektórzy twierdzą też, że danie jest dużo wcześniejsze i stworzono je na cześć Karbonariuszy, sekretnego stowarzyszenia, mającego swój udział w zjednoczeniu Włoch. Jak by nie było - danie jest pyszne, szybkie i zdecydowanie warte spróbowania. Przepis na podstawie książki "Kulinarne Odkrycia. Kuchnia włoska". wyd. Axel Springer.
makaron spaghetti15 dag
boczku1
cebula50 ml białego
wytrawnego wina2
jajka100 ml gęstej kwaśniej
śmietany2 łyżki startego drobno
parmezanubazyliapieprz i
sólolejPotrzebną ilość
makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w paski i zrumienić na niewielkiej ilości
oleju. Zdjąć z patelni.Na tym samym
oleju zrumienić obraną, posiekaną w kostkę
cebulę. Dodać ponownie
boczek, wlać
wino. Od czasu do czasu mieszając zaczekać, aż
wino trochę odparuje.
Śmietanę wymieszać z
jajkami i
parmezanem. Wlać na patelnię, redukując płomień prawie do
zera. Dodać ugotowany, odcedzony
makaron i energicznie całość wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym
pieprzem,
solą oraz
bazylią.