ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Spaghetti carbonara to znany i bardzo smaczny klasyk. Pierwsze wzmianki o takim daniu zaczęły się pojawiać po II Wojnie Światowej, kiedy wielu Włochów jadło jajka oraz bekon dostarczanie przez siły wojskowe USA. Ponieważ nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "carbonaro", oznaczającego węglarza, uważa się także, że być może danie powstało jako prosty acz pożywny posiłek węglarzy. Niektórzy twierdzą też, że danie jest dużo wcześniejsze i stworzono je na cześć Karbonariuszy, sekretnego stowarzyszenia, mającego swój udział w zjednoczeniu Włoch. Jak by nie było - danie jest pyszne, szybkie i zdecydowanie warte spróbowania. Przepis na podstawie książki "Kulinarne Odkrycia. Kuchnia włoska". wyd. Axel Springer.
makaron spaghetti
15 dag boczku
1 cebula
50 ml białego wytrawnego wina
2 jajka
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki startego drobno parmezanu
bazylia
pieprz i sól
olej
Potrzebną ilość makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w paski i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.
Na tym samym oleju zrumienić obraną, posiekaną w kostkę cebulę. Dodać ponownie boczek, wlać wino. Od czasu do czasu mieszając zaczekać, aż wino trochę odparuje.
Śmietanę wymieszać z jajkami i parmezanem. Wlać na patelnię, redukując płomień prawie do zera. Dodać ugotowany, odcedzony makaron i energicznie całość wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz bazylią.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/08/Spaghetti-carbonara.html