Wykonanie
Michał bardzo lubi spaghetti a'la carbonara, był taki moment, że jedliśmy je strasznie często na rożne sposoby. Aż w końcu nam się przejadło i zapomnieliśmy, że istnieje. Dzisiaj przedstawię naszą wariację na temat carbonary z
suszonymi pomidorami.
makaron spaghettiduża
śmietana 12-18%3
jajkakilka plasterków
bekonu1 spora
cebula1 ząbek
czosnkukilka
suszonych pomidorówtarty
parmezansól,
pieprzolejNa
oleju podsmażam
cebulkę pokrojoną w drobniutka kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Kiedy już się ładnie podduszą dodaję pocięty na paseczki
bekon. Wszystko razem smaży się aż
bekon się ładnie wysmaży, wtedy dorzucam pokrojone
suszone pomidory i chwilę duszę. W misce mieszam
śmietaną,
jajka,
sól i
pieprz, dodaję tarty
parmezan i całość wlewam do rondelka z
bekonem,
cebula i
pomidorami. Mieszam aby nie powstały grudki, ale sos nieco zgęstniał. doprawiamy do smaku. Gotuję
makaron al dente i mieszam z sosem. Można dodać akcent zielony, np
natkę.