Wykonanie
Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy potraw wyłącznie o określonej
porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak. Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy
rybę po grecku, pączki, żurek z
jajkiem, czy piernik. Nikt u nas raczej nie wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :) To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy tym łatwy i szybki w wykonaniu. Tym natomiast, którzy mają ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z
jabłkami.

200 g
masła ( 1 kostka)150 g
cukru(ok. 2/3 szklanki)100 ml
miodu100 ml gęstej
śmietany 12 %5
jajek wielkość M1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżka
przyprawy do piernikaok. 220 g
mąki pszennej typ 550(ok. 1 i 1/2 szklanki)2-3 krople
aromatu arakowego- ja
daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ
daje ona korzenny posmak i piękny kolor, ale jest to opcjonalne1/2 szklanki
powideł śliwkowych1/2 łyżeczki
cynamonu1
polewa czekoladowaŻółtka oddzielić od
białek.
Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym
masłem. Nadal ucierając, dodać
miód i
śmietanę oraz
żółtka. Dodać
kakao,
przyprawę do piernika (melasę - opcjonalnie), aromat,
proszek do pieczenia i
sodę. Wymieszać, po czym nadal ucierając dodawać partiami
mąkę.
Białka ubić z dodatkiem szczypty
soli. 1/3 ubitych
białek dokładnie wymieszać z przygotowanym
ciastem. Resztę
białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie zniszczyć piany.Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je będzie wyjąc).Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.Ciasto wyjąc i wystudzić.Wystudzone ciasto przekroić na pół w poprzek, by otrzymać 2 blaty.W małym rondelku zagotować powidła wraz z
cynamonem. Gotować mieszając przez 1 minutę.Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne - nie.)Na koniec polać ciasto
polewa czekoladową i odstawić do zastygnięcia.Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.