ßßß Cookit - przepis na Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

nazwa

Wykonanie

Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy potraw wyłącznie o określonej porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak. Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy rybę po grecku, pączki, żurek z jajkiem, czy piernik. Nikt u nas raczej nie wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :) To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy tym łatwy i szybki w wykonaniu. Tym natomiast, którzy mają ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z jabłkami.
200 g masła ( 1 kostka)
150 g cukru(ok. 2/3 szklanki)
100 ml miodu
100 ml gęstej śmietany 12 %
5 jajek wielkość M
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
ok. 220 g mąki pszennej typ 550(ok. 1 i 1/2 szklanki)
2-3 krople aromatu arakowego
- ja daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ daje ona korzenny posmak i piękny kolor, ale jest to opcjonalne
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 polewa czekoladowa
Żółtka oddzielić od białek.
Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Nadal ucierając, dodać miód i śmietanę oraz żółtka. Dodać kakao, przyprawę do piernika (melasę - opcjonalnie), aromat, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, po czym nadal ucierając dodawać partiami mąkę.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. 1/3 ubitych białek dokładnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Resztę białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie zniszczyć piany.
Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je będzie wyjąc).
Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Ciasto wyjąc i wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na pół w poprzek, by otrzymać 2 blaty.
W małym rondelku zagotować powidła wraz z cynamonem. Gotować mieszając przez 1 minutę.
Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne - nie.)
Na koniec polać ciasto polewa czekoladową i odstawić do zastygnięcia.
Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/01/Piernik-z-powidlami.html