ßßß Cookit - przepis na pierniczki alpejskie

pierniczki alpejskie

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o słodycze, to w tym roku na świątecznym stole będą królowały pierniczki. Dziś kolejna ich odsłona. Z wierzchu pokryte chrupiącą czekoladą i lukrem, a w środku miękkie i wypełnione powidłami ze śliwek. Pycha! :)
Ciasto na pierniczki wykonuje się dzień przed pieczeniem .
składniki na ok. 60 sztuk:
300 g mąki pszennej
100 g miodu
100 g cukru
60 g masła
50 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 białko
2 żółtka
dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
cukier puder
gorąca woda
gorzka czekolada
Kakao wymieszać z mąką. Do śmietany dodać sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować miód z przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż powstanie jednolity syrop.
Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier na przemian z żółtkami. Do ubitej masy wsypać mąkę i wymieszać. Dodać śmietanę z sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę miodu i masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania).
Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami. Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł. Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180 ° C przez ok. 10 minut.
Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzać w niej ciastka.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/12/nadziewane-pierniczki.html