Wykonanie
Jeśli chodzi o
słodycze, to w tym roku na świątecznym
stole będą królowały pierniczki. Dziś kolejna ich odsłona. Z wierzchu pokryte chrupiącą
czekoladą i lukrem, a w środku miękkie i wypełnione powidłami ze
śliwek. Pycha! :)

Ciasto na pierniczki wykonuje się dzień przed pieczeniem .składniki na ok. 60 sztuk:300 g
mąki pszennej100 g
miodu100 g
cukru60 g
masła50 ml kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody1 łyżka
kakao1
białko2
żółtkadodatkowo:słoiczek
powideł śliwkowychcukier pudergorąca
wodagorzka czekoladaKakao wymieszać z
mąką. Do
śmietany dodać
sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować
miód z
przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać
masło i mieszać aż powstanie jednolity
syrop.
Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier na przemian z
żółtkami. Do ubitej masy wsypać
mąkę i wymieszać. Dodać
śmietanę z
sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę
miodu i
masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie
mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej
mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania).Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce
powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami.
Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł. Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180 ° C przez ok. 10 minut.
Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej
wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i zanurzać w niej
ciastka.Smacznego! :)







