Wykonanie
Składniki (na 5-6 blach pierniczków w zależności od grubości, można zrobić z połowy porcji):1 kg
mąki pszennej6
żółtek3
białka1 i 1/3 szklanki
cukru3 łyżki
kakao200 ml
śmietany3 łyżeczki
sodyprzyprawę do pierników1 kostka
masła1 słoik
miodu (400 g)
lukier:
białkocukier puderkilka kropel
olejku pomarańczowegobarwnikikolorowe1. w dużej misce wymieszać
kakao z
mąką, odstawić.2.
miód zagotować z
przyprawami, odstawić, włożyć
masło, poczekać aż się rozpuści i wystygnie.3. w
śmietanie rozpuścić
sodę, odstawić aż
śmietana zwiększy swą objętość4.
białka ubić na pianę, dodać
cukier, ubijać, dodawać
żółtka.5. ubite
jaja wlewać do
mąki i delikatnie wymieszać, wlać
miód i dalej mieszać. Na koniec dodać
śmietanę z
sodą.6. odstawić na 24 godziny,7. ciasto rozwałkować podsypując
mąką na grubość ok 3 cm i wykrawać pierniczki,8. wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,9. piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C, udekorować według uznania,10.
lukier: do
białka wsypać
cukier puder, mieszać widelcem mieszać do rozpuszczenia
cukru, dodawać
cukier puder aż
lukier będzie gęsty, dodać kilka kropel
olejku pomarańczowego,11. w celu uzyskania koloru dodać barwniki :)