Wykonanie
Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika - mój sernikowy ideał, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada!
na sernik:1/2 kg
sera białego,
twarogu ( ja
daję półtłusty)4
jajka ( 2 całe i 2
żółtka)10 pełnych łyżeczek
cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)1 łyżeczka esencji waniliowej,
cukier waniliowy lub 2-3 krople
waniliowego zapachu do ciasta na polewę:5-6 pełnych łyżek kwaśnej
śmietany1 pełna łyżeczka
cukru pudruzapach waniliowy do ciasta (2 krople)lub esencja waniliowa na spód :200 g
herbatników typu
petit beurre lub digestive1 pełna łyżeczka
cynamonu100 g miękkiego
masłaPiekarnik rozgrzewamy do 180 st.Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych
herbatników, ugniecionych z
masłem i
cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając
cukier,
wanilię i po jednym
jajku. Następnie dodać
żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia.Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej
wody.
Woda powinna sięgać mniej więcej do ½ wysokości naczynia z sernikiem.Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej przez 50 minut.Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na
masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.