Wykonanie
Bardzo, bardzo mocno polecam tę szarlotkę :) Miałam dziś ochotę na szybkie, proste ciasto i udało się naprawdę wyśmienite. Samo ciasto jest delikatne, lekko kruche; soczysta warstwa
jabłek z nutką
cynamonu, no i ta słodka, pachnąca
wanilią śmietanowa polewa... Połowy blaszki już nie ma, a miało powędrować na poczęstunek...Muszę schować resztę ;)Miałam okazję wypróbować po raz kolejny doskonałej jakości
mąkę ze sklepu Młynomag i oczywiście, jak przeczytaliście wyżej, jestem z niej bardzo zadowolona.
Składniki na blachę 23 x 33 cm:2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej T-450 ze sklepu Młynomag175 g. zimnego
masła75 g. gładkiego
twarogu (może być z wiaderka)3
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru pudru1,5 łyżki
cukru waniliowego3 szklanki prażonych
jabłek1 łyżeczka
cynamonuPolewa:3/4 szklanki gęstej, kwaśnej
śmietany0,5 szklanki
cukru pudru2-3 krople
olejku waniliowegoPrzygotowanie:Siekam
masło z
mąką i
cukrem, dodaję pozostałe składniki, zagniatam szybko ciasto. Schładzam je w lodówce przez pół godziny. Odkładam 1/3 część ciasta, a pozostałą wykładam dno blachy. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut, po czy wykładam na podpieczone ciasto prażone
jabłka, posypuję je
cynamonem i przykrywam całość pozostałą, rozwałkowaną na kształt blachy częścią. Wstawiam do piekarnika jeszcze na 30 minut. W tym czasie mieszam
śmietanę z
cukrem i
olejkiem, smaruję powierzchnię ciasta i piekę jeszcze 10 minut. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.Przepis autorski.