ßßß Cookit - przepis na Waniliowa szarlotka z polewą śmietanową

Waniliowa szarlotka z polewą śmietanową

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo mocno polecam tę szarlotkę :) Miałam dziś ochotę na szybkie, proste ciasto i udało się naprawdę wyśmienite. Samo ciasto jest delikatne, lekko kruche; soczysta warstwa jabłek z nutką cynamonu, no i ta słodka, pachnąca wanilią śmietanowa polewa... Połowy blaszki już nie ma, a miało powędrować na poczęstunek...Muszę schować resztę ;)
Miałam okazję wypróbować po raz kolejny doskonałej jakości mąkę ze sklepu Młynomag i oczywiście, jak przeczytaliście wyżej, jestem z niej bardzo zadowolona.
Składniki na blachę 23 x 33 cm:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej T-450 ze sklepu Młynomag
175 g. zimnego masła
75 g. gładkiego twarogu (może być z wiaderka)
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki cukru waniliowego
3 szklanki prażonych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 krople olejku waniliowego
Przygotowanie:
Siekam masło z mąką i cukrem, dodaję pozostałe składniki, zagniatam szybko ciasto. Schładzam je w lodówce przez pół godziny. Odkładam 1/3 część ciasta, a pozostałą wykładam dno blachy. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut, po czy wykładam na podpieczone ciasto prażone jabłka, posypuję je cynamonem i przykrywam całość pozostałą, rozwałkowaną na kształt blachy częścią. Wstawiam do piekarnika jeszcze na 30 minut. W tym czasie mieszam śmietanę z cukrem i olejkiem, smaruję powierzchnię ciasta i piekę jeszcze 10 minut. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/11/waniliowa-szarlotka-z-polewa-smietanowa.html