Wykonanie
Składniki:0,5 kg
twarogu mielonego4 paczki
herbatników Petit Beurre1 szklanka
cukru pudru1 kostka
masła3
żółtka2 łyżeczki
cukru waniliowegogarść
płatków migdałowych2 łyżki
kakaoMasło,
cukier i
żółtka utrzeć, dodać
ser, zmiksować i dodać
migdały.Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać
kakao.Na folii spożywczej ułożyć 2 paczki
herbatników w 4 słupki obok siebie. W każdym słupku 5
herbatników.
Herbatniki posmarować połową białej masy.Powtórzyć czynność z
herbatnikami-ułożyć następną warstwę. Posmarować resztą białej masy.Na dwóch środkowych słupkach ułożyć masę
kakaową.Teraz czynność budowniczego.Za pomocą folii, boczne słupki podnieść i przykryć masę
kakaową tak, aby utworzył się daszek."Zaprawa" musi ściągnąć, więc wkładamy nasz luksusowy domek do zamrażalnika na całą noc.Zimne ciasto polewamy
czekoladową polewą-rozpuszczamy: 1/4 kostki
masła,1/4 szkl.
cukru pudru,1 łyżkę
kakao i 1 łyżkę
wody.Domek
lodowy, dlatego, że po wyjęciu z zamrażalnika masa smakuje jak
lody. Ciasto przechowujemy w zamrażarce i jesteśmy gotowi na różne przypadki. Żaden niespodziewany gość, nie okaże się nieoczekiwanym .