Wykonanie
Sernik na bazie mielonego
twarogu i
serka mascarpone to bardzo puszysta wersja tego ciasta. Spód z
ciasteczek Petit Beurre z
masłem, a na wierchu polewa karmelowa. Dzięki połączeniu tych
trzech warstw uzyskujemy wyważoną ilość
słodyczy.
Składniki:Na spód:250 g
herbatników typu
petit beurre200 g
masłaMasa serowa:1kg mielonego
twarogu na sernik250g
serka mascarpone200g
cukru pudru3
jajka (oddzielić
białka od
żółtek)70g
masła rozpuszczonegoPolewa karmelowa (smakuje jak Werthers Original):¾ szklanki
cukru¼ szklanki
cukru waniliowego¼ szklanki
wody2 łyżki
masła½ szklanki
śmietanki kremówki 30%Przygotowanie:Spód:
Ciasteczka pokrusz na miał najlepiej z wykorzystaniem makutry. Do sypkiej postaci
ciastek wlej jeszcze gorące, rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymana masa nadal może być sypka (jak mokry piasek), ale tym się nie przejmuj. Wylep nią wcześniej już przygotowany papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy ……kształtując tym samym dolną część ciasta.Masa serowa:
Ser,
mascarpone,
cukier, rozpuszczone
masło (wystudzone) i
żółtka połącz razem do jednolitej konsystencji.
Białka w osobnej miseczce ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy serowej aż do połączenia. Gotową masę
serową wylej na spód wykonany z
ciastek.Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz ok 50-60 minut.Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i zostaw sernik do przestygnięcia. Najlepiej na całą noc.Polewa karmelowa:
Cukier i
cukier waniliowy rozpuść w garnku na małym ogniu starając się mieszać od czasu do czasu aby
cukier się nie spalił. Kiedy oba
cukry będą miały lejącą się konsystencję do dolej powoli
wodę non stop mieszając (dodawanie
wody spowoduje ścięcie się
cukru, należy nieprzerwanie mieszać). Następnie po chwili dodaj
masło. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia grudek
cukru. Na koniec dodaj
śmietankę i mieszaj przez kilka minut aż zgęstnieje.Gotową polewę odstaw do wystudzenia. Kiedy już nie będzie gorąca wstaw na ok 20 minut do lodówki-spowoduje to szybsze jej zgęstnienie.Masę karmelową o jeszcze płynnej konsystencji wylej na wierzch wcześniej schłodzonego sernika i tak przygotowane ciasto schłódź przez kilka godzin.Źródło polewy karmelowej:http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2013/09/polewa-karmelowa.html