ßßß Cookit - przepis na Owoce w kremie śmietankowym na kruchym cieście

Owoce w kremie śmietankowym na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

To ciasto bardzo wiele dla mnie znaczy pod względem sentymentalnym. Mogłabym powiedzieć , że jest ono jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Robiła je moja Mama a ja od zawsze je uwielbiałam. Można je robić z różnymi owocami - jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami. To ciasto kruche, które bardzo lubię, zarówno do tart jaki i kruchych ciasteczek.
ciasto kruche:
300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko (z jajka rozm. M)
szczypta soli
jabłka lub gruszki, obrane, pkrojone w kostkę na krem:
śmietanka UHT 12% ok. 250 ml
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
4-6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.
Ciasto, czyli nasz spód, najpierw podpiekamy ok. 15 min w 180st., do lekkiego podrumienienia.
2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Nadają się każde owoce twarde - jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie śliwkowym zawsze robię ze śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.
Jabłka/gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją.
Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście rozcięciem do góry .
3. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.
4. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.
Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.
Z samego ciasta wychodzą także przepyszne kruche ciasteczka.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/08/Sliwki-w-kremie-smietankowym.html