Wykonanie
To ciasto bardzo wiele dla mnie znaczy pod względem sentymentalnym. Mogłabym powiedzieć , że jest ono jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Robiła je moja Mama a ja od zawsze je uwielbiałam. Można je robić z różnymi
owocami -
jabłkami,
gruszkami czy
brzoskwiniami. To ciasto kruche, które bardzo lubię, zarówno do tart jaki i kruchych
ciasteczek.

ciasto kruche:300 g
mąki pszennej tortowej lub krupczatki200 g
masła100 g
cukru pudru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1
żółtko (z
jajka rozm. M)szczypta
solijabłka lub
gruszki, obrane, pkrojone w kostkę na krem:
śmietanka UHT 12% ok. 250 ml3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka4-6 łyżek
cukru pudrucukier waniliowy1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
mąkę ziemniaczaną sól i
żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.Ciasto, czyli nasz spód, najpierw podpiekamy ok. 15 min w 180st., do lekkiego podrumienienia.2. W tym czasie przygotowujemy
owoce. Nadają się każde
owoce twarde -
jabłka,
gruszki,
brzoskwinie, w sezonie
śliwkowym zawsze robię ze
śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.Jabłka/gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy
cukrem i skrapiamy
sokiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją.Jeśli robimy ze
śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście rozcięciem do góry .3. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.4. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane
owoce i zalewamy je sosem.Zapiekamy 30-35 min w 180st.Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero
potem kroimy.Z samego ciasta wychodzą także przepyszne kruche
ciasteczka.