Wykonanie
Smaczne, kruche, delikatne, bardzo łatwe w przygotowaniu, takie właśnie są
ciasteczka - pierożki z
jabłkami, moja rodzina się nimi po prostu zajada. Będą świetną przekąską do
kawy lub
herbaty dla niespodziewanych gości.

składniki na około 30
ciasteczek2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudruopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli150g
masła1
jajko1-2
jabłkacukier puder do posypania
ciastekprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier puder oraz szczyptę
soli i
cukier waniliowy, wbijamy całe
jajko i dodajemy miękkie
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z
masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę
mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.Obrane ze skórki
jabłka kroimy na małe kawałeczki .Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek
jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt.Tak przygotowane
ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone
ciasteczka obficie posypujemy
cukrem pudrem.