ßßß Cookit - przepis na Śliwki w kremie śmietankowym

Śliwki w kremie śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Prezentowałam kiedyś przepis na Owoce w kremie śmietankowym na kruchym cieście . Ciasto to bowiem można przygotowywać z różnymi owocami, ale dla mnie najpyszniejsze jest właśnie ze śliwkami. Chyba każdy z nas ma jakąś potrawę, jakiś smak, który łączy się z czymś szczególnym dla nas . Ja także mam wiele takich smaków - tak, jak to - ulubione ciasto mojego dzieciństwa. Właśnie w śliwkowej wersji budzi najwięcej miłych wspomnień.
ciasto kruche:
300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko (z jajka rozm. M)
szczypta soli
owoce na krem:
śmietanka UHT 12% 250 ml
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
4-6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.
Ciasto, czyli nasz spód, najpierw podpiekamy ok. 15 min w 180st.,do lekkiego podrumienienia.
2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Nadają się każde owoce twarde - jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie śliwkowym zawsze robię ze śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.
3. Śliwki kroimy na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę.
4. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.
5. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane owoce rozcięciem do góry i zalewamy je sosem.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.
Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/09/Sliwki-w-kremie-smietankowym.html