ßßß
ciasto kruche:300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki200 g masła100 g cukru pudru1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej1 żółtko (z jajka rozm. M)szczypta soliowoce na krem:śmietanka UHT 12% 250 ml3 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajka4-6 łyżek cukru pudrucukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.Ciasto, czyli nasz spód, najpierw podpiekamy ok. 15 min w 180st.,do lekkiego podrumienienia.2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Nadają się każde owoce twarde - jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie śliwkowym zawsze robię ze śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.3. Śliwki kroimy na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę.4. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.5. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane owoce rozcięciem do góry i zalewamy je sosem.
Zapiekamy 30-35 min w 180st.Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.