Wykonanie
Najlepsze,ulubione, goszczące prawie codziennie u nas ciasto z
wiśniami i kruszonką. Co prawda sezon na
wiśnie już się kończy, ale do tego ciasto możecie użyć każdych innych
owoców sezonowych ( a w zimnie mrożonych). Ciasto niby zwyczajne, proste a jednak jest w nim coś takiego, ze może stać się również waszym ulubionym, Przepis wypróbowany nie raz w rożnych wersjach, zachęcam do pieczenia. Ważne! Starajcie się zachować dokładnie podaną gramaturę i dokładność przy ucieraniu!
200 g
masłaszczypta
soli160 g
cukru4
jajka200 g
mąki pszennej (plus 1 łyżka odłożona do obsypania
owoców)40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia700g wydrylowanych
wiśniKruszonka150 g
mąki pszennej100 g
masła, schłodzonego50 g
cukru pudruSkładniki kruszonki lekko zmiksować i rozetrzeć palcami tak aby powstały grudki.