ßßß Cookit - przepis na Ciasto a la bajaderka

Ciasto a la bajaderka

nazwa

Wykonanie

Bajaderka... smak z dzieciństwa. W cukierniach sprzedawane są jako kule ale... wiadomo, z czego są robione - z okruszków po innych ciastach i ciastkach.
Robiąc bajaderkę w domu mamy pewność, że jest najlepsza - świeża i mocno czekoladowa, pachnąca rumem i rodzynkami.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jaja
1/2 masła
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
Masa:
1/2 masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
rodzynki, aromat rumowy
polewa
1.Wbić jaja, dodać rozpuszczone letnie masło, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować, dodać mąkę i proszek. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. i upiec w temp. 200 st . C. Przez ok. 20-30 min, do zrumienienia. Ja piekę w formie 24 x 24 cm .
2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy.
3. Zagotować masło, kakao, cukier. Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka, rodzynki, dżem i aromat rumowy - 3 krople. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek. Uformować, wyrównać. Odstawić do stężenia.
4. Bajaderkę udekorować polewą.
Polewa czekoladowa : Rozpuścić w rondelku 1/3 masła, dodać 6 łyżek cukru i 3 łyżki ciemnego kakao. Mieszać aż do wrzenia. Dodać 1 łyżkę wody, gotować , mieszając aż zgęstnieje.
Jeśli szukaliście bajaderek w tradycyjnej formie ciastek o kulistym kształcie --> klik.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/07/Bajaderka.html