Wykonanie
Bajaderka... smak z dzieciństwa. W cukierniach sprzedawane są jako kule ale... wiadomo, z czego są robione - z okruszków po innych ciastach i ciastkach.Robiąc bajaderkę w domu mamy pewność, że jest najlepsza - świeża i mocno czekoladowa, pachnąca
rumem i
rodzynkami.

Ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3
jaja1/2
masła3/4 szklanki
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta
soliMasa:1/2
masła1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1/2 słoika
dżemu z czarnej porzeczki lub
wiśnirodzynki,
aromat rumowypolewa1.Wbić
jaja, dodać rozpuszczone letnie
masło,
cukier i
śmietanę. Wszystko zmiksować, dodać
mąkę i proszek. Masa ma
mieć konsystencję bardzo gęstej
śmietany.Wyłożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą. i upiec w temp. 200 st . C. Przez ok. 20-30 min, do zrumienienia. Ja piekę w formie 24 x 24 cm .2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy.3. Zagotować
masło,
kakao,
cukier. Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka,
rodzynki,
dżem i
aromat rumowy - 3 krople. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek. Uformować, wyrównać. Odstawić do stężenia.4. Bajaderkę udekorować polewą.
Polewa czekoladowa : Rozpuścić w rondelku 1/3
masła, dodać 6 łyżek
cukru i 3 łyżki ciemnego
kakao. Mieszać aż do wrzenia. Dodać 1 łyżkę
wody, gotować , mieszając aż zgęstnieje.Jeśli szukaliście bajaderek w tradycyjnej formie
ciastek o kulistym kształcie --> klik.