ßßß
Składniki:16 sztukCiasto:375 g mąki pszennejłyżka suszonego oreganołyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka soli1,5 łyżeczki drożdży instant250 ml ciepłej wody3 łyżki oliwy z oliwekWierzch:3 łyżki oliwy z oliwek (plus łyżka do polania placuszków przed pieczeniem)6-7 dużych listków świeżej mięty10 zielonych szparagów200 g półtwardego koziego sera w kawałkugarstka świeżej rukolisólpieprzWykonanie:Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.Do miski miksera wsypujemy mąkę, rozmaryn, oregano, sól i mieszamy. Dodajemy oliwę i wodę z drożdżami. Całość miksujemy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie odchodziło od miski.Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i chwilę wyrabiamy.Następnie przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny. Gdy podwoi objętość przekładamy ponownie na stolnicę, ugniatamy, formujemy rulon i dzielimy na 16 części.Z każdego kawałka kształtujemy kulkę i odkładamy na oprószony mąką blat. Odstawiamy na 10 minut pod ściereczką.W międzyczasie myjemy szparagi przekrawamy je wzdłuż, a następnie tniemy na ok. 4 -centymetrowe kawałki. Miętę drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Ser kozi tniemy na ok. 0,5 cm słupki / paski. Rukolę myjemy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy dłońmi na placuszki. Na każdym układamy szparagi, delikatnie polewamy oliwą bez mięty i posypujmy odrobiną soli i pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Placuszki pieczemy (na 2 razy) przez ok. 25 minut. Po wyjęciu dodajemy od razu ser kozi, rukolę i polewamy oliwą z miętą.Podajemy, smacznego!
Przepis na ciasto zmodyfikowany przeze mnie pochodzi stąd .