Wykonanie
Będąc ostatnio z mężem na spacerze, zajrzeliśmy do niedawno otwartej włoskiej kawiarenki. Szefowa poleciła nam danie dnia, placuszki ze
szparagami. Zamówiliśmy je i były faktycznie przepyszne. Po powrocie do domu – jak zwykle – kiedy coś gdzieś mi zasmakuje, starałam się ten przysmak odtworzyć. I… nawet się udało :) Miękkie,
drożdżowe placuszki są pyszne same w sobie, a do tego zapieczone
szparagi,
ser i świeża
mięta, a wszystko to skropione
oliwą, która jeszcze bardziej wydobyła i połączyła ze sobą wszystkie smaki. Doskonała letnia przekąska! Bardzo polecam :)

Składniki:16 sztukCiasto:375 g
mąki pszennejłyżka
suszonego oreganołyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
drożdży instant250 ml ciepłej
wody3 łyżki
oliwy z oliwekWierzch:3 łyżki
oliwy z oliwek (plus łyżka do polania placuszków przed pieczeniem)6-7 dużych listków świeżej
mięty10
zielonych szparagów200 g półtwardego
koziego sera w kawałkugarstka świeżej
rukolisólpieprzWykonanie:Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłą
wodą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.Do miski miksera wsypujemy
mąkę,
rozmaryn,
oregano,
sól i mieszamy. Dodajemy
oliwę i
wodę z
drożdżami. Całość miksujemy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie odchodziło od miski.Stolnicę posypujemy
mąką, przekładamy ciasto i chwilę wyrabiamy.Następnie przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny. Gdy podwoi objętość przekładamy ponownie na stolnicę, ugniatamy, formujemy rulon i dzielimy na 16 części.Z każdego kawałka kształtujemy kulkę i odkładamy na oprószony
mąką blat. Odstawiamy na 10 minut pod ściereczką.W międzyczasie myjemy
szparagi przekrawamy je wzdłuż, a następnie tniemy na ok. 4 -centymetrowe kawałki.
Miętę drobno siekamy i mieszamy z
oliwą.
Ser kozi tniemy na ok. 0,5 cm słupki / paski.
Rukolę myjemy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy dłońmi na placuszki. Na każdym układamy
szparagi, delikatnie polewamy
oliwą bez
mięty i posypujmy odrobiną
soli i
pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Placuszki pieczemy (na 2
razy) przez ok. 25 minut. Po wyjęciu dodajemy od razu
ser kozi,
rukolę i polewamy
oliwą z
miętą.Podajemy, smacznego!


Przepis na ciasto zmodyfikowany przeze mnie pochodzi stąd .