Wykonanie
…czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym. Pożyteczne bo z
owocami (w końcu
banany zawierają potas, magnez, dostarczają nam wielu witamin i błonnika), a przyjemne (przynajmniej dla mnie) bo
ser i już mamy namiastkę mini serniczka ;) Dodatkowo przyozdobienie kleksem z
serka i uroczym
bananem z lukru plastycznego powoduje, że uśmiech na twarzy sam się pojawia. W
sumie, muszę przyznać, że jestem dumna z tych małych
bananków. To chyba pierwsza taka mini ozdoba w moim wykonaniu, oczywiście z pomocą mojego uzdolnionego
męża ;) Do tej
pory jak patrzę na zdjęcie, to sama do siebie się uśmiecham. Wracając do muffinek! Są wilgotne, aromatycznie
bananowe i delikatnie
serowe – myślę, że jeśli lubicie
banany (które są tu dosyć mocno wyczuwalne), to przypadną Wam do gustu :) p.s. jeśli mielibyście ochotę pobawić się w dekorowanie, to
lukier i inne podobne gadżety spokojnie znajdziecie w Internecie ;)

Składniki:ok. 10 sztukCiasto:200 g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej¼ łyżeczki
soli113 g
masła (w temperaturze pokojowej)175 g
cukru115 g naturalnego, kremowego
serka śmietankowego1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 dojrzałe
bananyorzechy włoskie /
wiórki kokosowe do posypaniaMasa serowa:115 g naturalnego, kremowego
serka śmietankowego1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo do dekoracji:5 łyżek naturalnego, kremowego
serka śmietankowegołyżeczka
cukru pudrużółta masa cukrowaczarny pisak do żywnościWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i
solą do miski. Mieszamy.
Masło ucieramy (mikserem na średniej prędkości) z
cukrem,
serkiem, aż będzie puszyste i lekkie. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
jajko oraz ekstrakt
waniliowy. Mieszamy, aż składniki się połączą.Cały czas mieszając, dodajemy po łyżce suchych składników do mokrych. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem
banany i delikatnie mieszamy. Wystarczy chwila, tak aby suche składniki się zwilżyły.Masa serowa: wszystkie składniki masy serowej dokładnie ze sobą mieszamy, aż stanie się jednolita i gładka.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej wlewamy po łyżeczce ciasta. Robimy wgłębienie i dodajemy solidną łyżeczkę masy serowej. Następnie wylewamy kolejną porcję ciasta. Masa serowa powinna być pokryta
ciastem. Wierzch posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Muffinki pieczemy koło 30-35 minut, aż będą rumiane.Po wyjęciu studzimy je na kratce.Dekoracja:
Serek mieszamy z
cukrem pudrem. Z masy lukrowej rolujemy kształt
banana. Nożem wygładzamy boki, aby były bardziej kanciaste. Końcówki
banana malujemy
pisakiem do żywności.Przed podaniem na muffince robimy kleks z
serka, a na środku układamy
cukrowego banana.Smacznego!



Przepis podpatrzony tutaj :)Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)