ßßß
Piekarnik nagrzać do 180°C.Cukier i masło utrzeć w misce, aż masa będzie jasna. Dodawać po jednym jajku, przesypać częścią mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość aż zużyjemy całą mąkę, a masa będzie gładka.Banany obrać i ugnieść widelcem. Wymieszać z ekstraktem waniliowym, połączyć z resztą masy.Ciasto wlać do formy keksowej (ja piekłam w formie o długości 33 cm) wysmarowanej masłem i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.Ciasto sprawdzać patyczkiem - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.Smacznego!