ßßß
Składniki:forma o średnicy ok. 24-25 cmCiasto:350 g mąki pszennej1 łyżeczka soli30 g cukru226 g masła (dobrze schłodzonego)60-120 ml lodowatej wody (dałam około 80-90 ml)Nadzienie:450 g rabarbaru450 g truskawek30 g mąki / skrobi kukurydzianej150 g cukru¼ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soku z cytryny28 g masłaNa wierzch kratki:2 łyżki mlekacukierWykonanie:Ciasto: Masło kroimy w 2,5cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodajemy masło i mieszamy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy, powoli, małym strumieniem 60 ml wody.Ciasto powinno się skleić w całość. Jeśli nie – dodajemy jeszcze trochę wody i miksujemy (nie dłużej niż pół minuty). Ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią. Dzielimy na dwie części. Ja zdecydowałam się podzielić ciasto mniej więcej na części 3/5 i 2/5. Z obu części tworzymy kule, spłaszczamy je, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie wyciągamy większą porcję ciasta lodówki, odstawiamy na kilka minut, aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkowujemy okrąg o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Następnie wyklejamy ciastem dno i boki foremki. Odstawiamy do lodówki, przykryte folią spożywczą.Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy na średnicę formy i tniemy ok. 2 cm paseczki (które posłużą nam do zrobienia ozdobnej kratki na wierzchu). Paski również odstawiamy do lodówki.Przygotowujemy nadzienie: truskawki kroimy na ćwiartki, rabarbar obieramy z włókien i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do dużej miski. W mniejszej miseczce mieszamy ze sobą mąkę / skrobię kukurydzianą, cukier i cynamon.Z lodówki wyjmujemy foremkę wylepioną ciastem i dno posypujemy ok. 2 łyżeczkami mikstury z mąki i cukru. Pozostałą dodajemy do truskawek z rabarbarem. Wymieszane owoce przekładamy do formy, polewamy sokiem z cytryny i rozkładamy niewielkie kawałeczki pozostałego masła. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta, którą następnie smarujemy mlekiem i posypujemy delikatnie cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 205 o C. W trakcie kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, tartę trzymamy w lodówce.Pieczemy 45 minut, jeśli po 35 minutach boki ciasta będą się za szybko rumieniły, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Aby uniknąć ewentualnego wycieku owoców lub soku z owoców na piekarnik pieczemy tartę na kratce wyłożonej pergaminem.Przed podaniem studzimy kilka godzin. Podajemy w temperaturze pokojowej.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!