Wykonanie
Na to ciasto czekam cały rok.
Śliwki kocham, uwielbiam,
mogę je jeść i jeść bez końca. Lubię też ciasto kruche, lubię je zagniatać, a
potem dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i wypełniać nim foremkę. Ciasto kruche z dużą ilością
śliwek i kruszonki, dla mnie idealne. Raj dla podniebienia :-). Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, pod warunkiem, że mamy w domu wszystkie składniki. Jednak gdy głowa tak jak u mnie dzisiaj wypełniona sprawami i wydarzeniami, poszłam do sklepu po
mąkę, wyszłam z całą siatą innych rzeczy, ale bez
mąki! Zmachana wróciłam do domu, gdzie dopiero zauważyłam, że brak najważniejszego składnika ciasta, bo jak bez mąki? Z braku sił i tego "afrykańskiego upału" zaczęłam otwierać wszystkie szuflady w poszukiwaniu jakiś "resztek" i zrobiłam tak: :-)składniki:70 g
mąki pszennej tortowej80 g
mąki orkiszowej razowej100g
skrobi kukurydzianej, cornstach (polecam kupno w tym sklepie: Klik)3
żółtkaszczypta
soli150 g chłodnego
masła40g
cukrułyżeczka
soku z cytryny10 dużych dojrzałych
śliwekcynamonprzygotowanie:
mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier,
żółtka - szczypta
soli na
żółtka,
sok z cytryny oraz
masło, siekamy nożem składniki, a następnie szybko zagniatamy ciasto. owijamy w folię i dobrze chłodzimy ok.40 min w lodówce. w tym czasie myjemy
śliwki, osuszamy i przepoławiamy wyjmując pestki. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. schłodzonym
ciastem wykładamy formę (może być tortownica mała, lub mniejsza forma do tarty), nakłuwamy widelcem i na 15 min wstawiamy do nagrzanego piekarnika. gdy spód się podpiecze, układamy z wierzchu
śliwki, posypujemy delikatnie
cynamonem, kruszonką i pieczemy ok. 40 min, do zrumienienia i aż poczujemy cudny zapach unoszący się z piekarnika
śliwkowo-
cynamonowy :-)kruszonka:8 dkg
mąki5 dkg zimnego
masła5 dkg
cukruskładniki umieściłam w miseczce i palcami mieszałam, delikatnie rozcierając, aż powstała kruszonka.



Smacznego :-)