ßßß Cookit - przepis na Bliny pszenno-żytnie z truskawkami i rabarbarem

Bliny pszenno-żytnie z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Bliny to placuszki albo naleśniki. W różnych rejonach inaczej się je przygotowuje i mają nieco inny wygląd. Nie będę się więc kłócić gdy ktoś powie, że moje są w jakiś sposób niepoprawne - nam takie smakują i już.
składniki:
Ciasto - 2 jajka
4 łyżeczki cukru
ok. 1/2 szkl. mąki żytniej t.580
ok. 1/2 szkl. mąki pszennej t.500
2 dkg świeżych drożdży
ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
1/3 łyżeczki soli
Sos - 20 dkg truskawek
2 łodygi rabarbaru
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy 'karmel z wanilią'
dodatkowo: masło, najlepiej klarowane, do smażenia
sposób przygotowania: SOS - rabarbar umyłam (młodego nie trzeba obierać) i pokroiłam na kawałki 0,5-1 cm. Truskawki także opłukałam, oberwałam szypułki, poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. W rondelku zagotowałam cukier z dodatkiem 2-3 łyżek wody i soku z cytryny, dodałam rabarbar, gotowałam 2-3 min., dodałam truskawki i przyprawę, gotowałam razem jeszcze dosłownie chwilkę.
CIASTO - drożdże roztarłam z cukrem, dolałam letnie mleko i dosypałam przesianą mąkę pszenną, wymieszałam, odstawić w ciepłe miejsce o przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Mąkę żytnią przesiałam, dodałam rozczyn, stopione, przestudzone masło i żółtka jaj, wymieszałam, odstawiłam znów na ok. 30-60 min.. Białka ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodałam do wyrośniętego ciasta i delikatnie wmieszałam łyżką. Rozgrzałam patelnię z dodatkiem 1 łyżki masła. Nakładałam porcje ciasta łyżką, smażyłam na niezbyt dużym ogniu aż na powierzchni pojawiły się pęcherzyki i wtedy przewróciłam za pomocą łopatki na drugą stroną, smażyłam jeszcze chwilę. Kolejno usmażyłam następne porcję dokładając po łyżce masła na patelnię. Gorące bliny polałam sosem i szybko zjedliśmy zanim wystygły :-)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/bliny-pszenno-zytnie-z-truskawkami-i.html