ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z karmelizowaną czerwoną cebulą, selerem naciowym i marchewką

Tartaletki z karmelizowaną czerwoną cebulą, selerem naciowym i marchewką

nazwa

Wykonanie

Z lodówką jest coś takiego, że potrafimy podchodzić do niej regularnie co kilka minut, licząc na to, że w cudowny sposób objawi się w niej między jednym zajrzeniem a drugim jakiś super rarytas na który właśnie mamy ochotę. Zazwyczaj jednak niestety nic takiego się nie dzieje i trzeba radzić sobie samemu :) No i proszę! Okazuję się, że nie dosyć że można oczyścić lodówkę ze zbędnych, pozornie nieciekawych składników (np. worek czerwonej cebuli) i przy okazji wyczarować pyszną przekąskę na wieczór czy sylwestra ;) Nie mówiąc już o tym, że mamy kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)
Składniki: na 10 tartaletek o średnicy 8 cm – dół/10 cm – góra
opakowania (275g) ciasta francuskiego (najlepiej light :) )
3 czerwone cebule
2 małe marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka kremu balsamicznego – owoce leśne (jeśli go nie używamy to zwiększamy o łyżkę ilość octu balsamicznego i cukru brązowego)
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżeczki curry
¼ łyżeczki imbiru mielonego
50 g startej mozzarelli
1 łyżka masła (plus odrobinę do wysmarowania foremek)
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka. Marchewkę i seler naciowy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy masło, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, solimy i smażymy około 7-10 minut. Następnie dodajemy cukier, ocet balsamiczny, krem balsamiczny oraz wino. Mieszamy i po minucie dodajemy marchewkę i seler naciowy. Doprawiamy curry i imbirem. Wszystko razem dusimy, dopóki marchewka nie zmięknie. W celu przyspieszenia tego efektu, możemy na chwilę przykryć patelnię przykrywką. :) Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą.
W międzyczasie foremki do tartaletek smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy ciastem francuskim. Gdy farsz będzie gotowy, rozdzielamy go pomiędzy tartaletki. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220°C około 15-25 minut.
Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ
Źródło:http://panismaczna.com/tartaletki-z-karmelizowana-czerwona-cebula-selerem-naciowym-i-marchewka