ßßß
Składniki: na 10 tartaletek o średnicy 8 cm – dół/10 cm – góraopakowania (275g) ciasta francuskiego (najlepiej light :) )3 czerwone cebule2 małe marchewki4 łodygi selera naciowego1 łyżka cukru brązowego2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka kremu balsamicznego – owoce leśne (jeśli go nie używamy to zwiększamy o łyżkę ilość octu balsamicznego i cukru brązowego)2 łyżki czerwonego wytrawnego wina½ łyżeczki curry¼ łyżeczki imbiru mielonego50 g startej mozzarelli1 łyżka masła (plus odrobinę do wysmarowania foremek)sólpieprzWykonanie:Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka. Marchewkę i seler naciowy w drobną kostkę.Na patelni roztapiamy masło, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, solimy i smażymy około 7-10 minut. Następnie dodajemy cukier, ocet balsamiczny, krem balsamiczny oraz wino. Mieszamy i po minucie dodajemy marchewkę i seler naciowy. Doprawiamy curry i imbirem. Wszystko razem dusimy, dopóki marchewka nie zmięknie. W celu przyspieszenia tego efektu, możemy na chwilę przykryć patelnię przykrywką. :) Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą.W międzyczasie foremki do tartaletek smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy ciastem francuskim. Gdy farsz będzie gotowy, rozdzielamy go pomiędzy tartaletki. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220°C około 15-25 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ