Wykonanie
Z lodówką jest coś takiego, że potrafimy podchodzić do niej regularnie co kilka minut, licząc na to, że w cudowny sposób objawi się w niej
między jednym zajrzeniem a drugim jakiś super rarytas na który właśnie mamy ochotę. Zazwyczaj jednak niestety nic takiego się nie dzieje i trzeba radzić sobie samemu :) No i proszę! Okazuję się, że nie dosyć że można oczyścić lodówkę ze zbędnych, pozornie nieciekawych składników (np. worek
czerwonej cebuli) i przy okazji wyczarować pyszną przekąskę na wieczór czy sylwestra ;) Nie mówiąc już o tym, że mamy kolejny pomysł na wykorzystanie
ciasta francuskiego :)

Składniki: na 10 tartaletek o średnicy 8 cm – dół/10 cm – góraopakowania (275g)
ciasta francuskiego (najlepiej light :) )3
czerwone cebule2 małe
marchewki4
łodygi selera naciowego1 łyżka
cukru brązowego2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka kremu balsamicznego –
owoce leśne (jeśli go nie używamy to zwiększamy o łyżkę ilość
octu balsamicznego i
cukru brązowego)2 łyżki czerwonego
wytrawnego wina½ łyżeczki
curry¼ łyżeczki
imbiru mielonego50 g startej
mozzarelli1 łyżka
masła (plus odrobinę do wysmarowania foremek)
sólpieprzWykonanie:
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka.
Marchewkę i
seler naciowy w drobną kostkę.Na patelni roztapiamy
masło, gdy się rozgrzeje wrzucamy
cebulę, solimy i smażymy około 7-10 minut. Następnie dodajemy
cukier,
ocet balsamiczny, krem balsamiczny oraz
wino. Mieszamy i po minucie dodajemy
marchewkę i
seler naciowy. Doprawiamy
curry i
imbirem. Wszystko razem dusimy, dopóki
marchewka nie zmięknie. W celu przyspieszenia tego efektu, możemy na chwilę przykryć patelnię przykrywką. :) Na koniec przyprawiamy
pieprzem i
solą.W międzyczasie foremki do tartaletek smarujemy niewielką ilością
masła i wykładamy
ciastem francuskim. Gdy farsz będzie gotowy, rozdzielamy go pomiędzy tartaletki. Wierzch posypujemy startą
mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220°C około 15-25 minut.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ