Wykonanie
Od jakiegoś czasu praktycznie odzwyczaiłam się od wykładania na stół
chipsów, gdy ktoś nas odwiedza. Okazuje się bowiem, że z kilku tanich składników można przygotować smaczną, ciepłą przekąskę do
piwka bądź
winka ;)
Cukinia,
pomidor,
czerwona cebula,
ciasto francuskie. Wszystkie składniki w dyskoncie można kupić za mniej niż 10zł, a wrażenie gości, kiedy na ławie pojawia się pachnąca, jeszcze gorąca blacha pysznej tarty – bezcenne ;) Tartę przygotowuje się niemal tak szybko, jak szybko wysypuje się
chipsy z paczki ;) Warto spróbować ;)
Składniki:jedno opakowanie
ciasta francuskiego1
cukinia1 mały
pomidor½ kostki
fety½
czerwonej cebuligarstka
kiełków brokuła2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwyprzyprawa do grillowanych warzyw lub grill
ziołowysólWykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plasterki i posypujemy
solą. Na rozgrzewaną
oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po około minucie dodajemy
cukinie i smażymy. Gdy puści
wodę i odparuje odstawiamy z ognia.
Pomidora kroimy na plastry, a
cebulę w piórka. Na rozłożonym cieście francuskim układamy obok siebie
cukinię. Zostawiamy po 1 cm ciasta z każdej strony, aby wyrósł nam ładny brzeg :) Na
cukinii układamy
paprykę,
pomidora i
cebulę. Całość posypujemy pokruszoną
fetą,
kiełkami brokuła i
przyprawą do grilla. Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200°C około 15-20 minut. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)