Wykonanie
Tak,
cukinie rządzą w tym sezonie. A zapiekanka z malutkich
cukinii jest po prostu fantastyczna. Zaś podana z
sosem czosnkowym wprost obłędna.Składniki:mrożone
ciasto francuskiekilka małych (do 10 cm)
cukiniipomidorcebula słodka
sól,
pieprzświeża
miętaprzyprawy i
ziołaoliwa z oliwekżółty serPrzygotowanie:Formę do zapiekanki masmarujcie
oliwą i wyłóżcie pierwszą warstwą
ciasta francuskiego (musi być dobrze rozmrożone). Jeszcze raz posmarujcie
oliwą. Pokrójcie
pomidora i połowę
cukinii. A także
cebulę. Doprawcie tak, jak lubicie: ja dałam
mięte,
kolendrę,
sól i
pieprz. Następnie
dajcie drugą warstę ciasta i
oliwę. Na cisto drobno pokrójcie pozostałą część
cukinii.
Przyprawcie wegług uznania. Teraz zetrzyjcie na tarce
ser - ja dałam
ser parmezanopodobny ;)
Zapiekajcie około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapiekankę podałam z
sosem czosnkowym (wymieszane: 4 łyżki kwaśnej
śmietany, łyżka
majonezu,
szczypiorek, roztarty ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
pieprz etiopski). Rewelacyja!Polecam też kwiaty
cukinii w cieście naleśnikowy .