ßßß Cookit - przepis na Prosta zapiekanka z cukinii - jak zrobić

Prosta zapiekanka z cukinii - jak zrobić

nazwa

Wykonanie

Tak, cukinie rządzą w tym sezonie. A zapiekanka z malutkich cukinii jest po prostu fantastyczna. Zaś podana z sosem czosnkowym wprost obłędna.
Składniki:
mrożone ciasto francuskie
kilka małych (do 10 cm) cukinii
pomidor
cebula słodka
sól, pieprz
świeża mięta
przyprawy i zioła
oliwa z oliwek
żółty ser
Przygotowanie:
Formę do zapiekanki masmarujcie oliwą i wyłóżcie pierwszą warstwą ciasta francuskiego (musi być dobrze rozmrożone). Jeszcze raz posmarujcie oliwą. Pokrójcie pomidora i połowę cukinii. A także cebulę. Doprawcie tak, jak lubicie: ja dałam mięte, kolendrę, sól i pieprz. Następnie dajcie drugą warstę ciasta i oliwę. Na cisto drobno pokrójcie pozostałą część cukinii. Przyprawcie wegług uznania. Teraz zetrzyjcie na tarce ser - ja dałam ser parmezanopodobny ;)
Zapiekajcie około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym (wymieszane: 4 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, szczypiorek, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, pieprz etiopski). Rewelacyja!
Polecam też kwiaty cukinii w cieście naleśnikowy .
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/08/prosta-zapiekanka-z-cukinii-jak-zrobic.html