Wykonanie
Wraz z Ripostą mamy już coraz więcej wpisów na blogu, nasz fanpage ma coraz więcej fanów, a na innych blogach pojawiają się nasze gościnne wpisy. Czyżbym zaczęła gwiazdorzyć? Najwyraźniej ;) „Bo nie jesteś sobą, kiedy jesteś głodny” ;) i tak oto w mojej głowie zrodził się pomysł na tartę a’la Snickers! :) Kruche ciasto zostało tym razem
spodem dla masy nugatowo-karmelowej, chrupiących orzeszków a wszystko okryła aksamitna kołderka polewy z
mlecznej czekolady… :) Mmmm wyszła naprawdę przepyszna! Jak zwykle w takim przypadku, zniknęła szybciej niż powstała ;) p.s. masę nugatową z delikatnie zwiększoną ilością
orzechów zrobiłam na podstawie tego przepisu.

Składniki: na formę do tarty średnicy 24-25 cmKruchy spód:115 g bardzo zimnego
masła215 g
mąki pszennej½ łyżeczki
soli1 łyżka
cukru3 łyżki lodowatej
wodyNadzienie:Masa nugatowa:1/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku120 g
solonych orzeszków ziemnych250 g
sera mascarponeKarmel:¾ szklanki
cukru¾ szklanki
śmietanki 30%Polewa czekoladowa:1,5 tabliczki
czekolady1/3 szklanki
śmietanki 30%Łyżka
masłaŁyżeczka
kakaoWykonanie:Kruchy spód:
Masło kroimy w 1,5 cm kostkę i wkładamy do zamrażarki, co najmniej na 15 minut, a najlepiej na godzinę. Im zimniejsze tym lepiej. W malakserze (możemy również ugniatać w misce) umieszczamy
mąkę,
sól i
cukier i w trybie pulsacyjnym mieszamy przez chwilę. Dodajemy połowę
masła i przez 6-8
razy „puslujemy” w malakserze.
Potem dodajemy drugą połowę
masła i znowu 6-8
razy „pulsujemy”. Dodajemy 2 łyżki lodowatej
wody i chwilę pulsujemy. Następnie powtarzamy tę czynność, dodając 2 kolejne łyżki
wody. Jeśli ciasto się nie połączy, możemy dodać jeszcze trochę
wody (byle nie rozrzedzić ciasta za bardzo;) ). Wykładamy ciasto na czystą i gładką powierzchnię i chwilę rękoma zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk możemy podsypać je
mąką. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na delikatnie posypaną
mąką stolnicę i po odczekaniu około 5 minut rozwałkowujemy na wielkość formy. Następnie przenosimy ciasto na dno formy, wyklejając również boki. Wkładamy ponownie do lodówki. Po około 30 minutach wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i wysypujemy na nie ceramiczne kulki do pieczenia (
groch,
fasolę lub
ryż jeśli nie posiadamy kulek) do około 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy spód przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem (nie zapomnijcie o tym, bo zrobią się bąble!) i ponownie pieczemy około 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać delikatnie brązowego koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.
Orzeszki ziemne wysypujemy na patelnię i rumienimy na jasno brązowy kolor od czasu do czasu mieszając. Studzimy.Masa nugatowa:
masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy
cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Uważamy, aby nie przypalić masy. Gdy
cukier zbrązowieje wlewamy 1/2 szklanki
wody. Gotujemy przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę studzimy i do jeszcze ciepłego wsypujemy
mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Uprażone
orzeszki ziemne chwilę tłuczemy wałkiem (nie mogą być zbytnio rozdrobnione). Dodajemy do ostudzonej masy i mieszamy z
serem mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony kruchy spód.Karmel:
Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy
śmietankę i cały czas mieszamy, aby oba składniki dokładnie się połączyły. Gotowy karmel wylewamy na masę nugatową.
Polewa czekoladowa: W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem. Dodajemy
śmietankę,
kakao i dokładnie mieszamy. Gdy wylany na masę nugatową karmel przestygnie – rozprowadzamy na nim
polewę czekoladową.Kiedy
polewa czekoladowa ostygnie, tartę wkładamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie polewa powinna stwardnieć.Smacznego łasuszki! :)





Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)