Wykonanie
Mój mąż – częsty bohater tych opisów :) – kolejny raz zainspirował mnie do stworzenia dania. Powiedział mi ostatnio, że w restauracji niedaleko jego pracy widział w menu tajską zupę z
krewetkami za „jedyne” 28zł. Miał na nią ochotę, ale stwierdził, że taka cena to przesada. Powiedziałam mu, że dobrze zrobił wstrzymując się przed zakupem, bo w tej cenie to ja mu
mogę ugotować cały gar takiej zupki. Jak powiedziałam, tak zrobiłam :) Był nią zachwycony i z radością zaliczył do
grona swoich ulubionych dań mojego autorstwa :)
Składniki:4-6 porcji250 g
makaronu chow mein250 g
krewetek black tiger600 ml
mleka kokosowego1,5 l
bulionu warzywnegopęczek
szczypiorku1
czerwona papryka2
papryczki chili (bez pestek)2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu rybnego1 – 1,5 łyżeczki
papryki słodkiej (
przyprawa)1 łyżeczka
trawy cytrynowej (użyłam liofilizowanej)2 łyżeczki
kolendry (użyłam liofilizowanej)1 łyżeczka
pietruszki suszonej lub łyżka świeżej1
limonka1 łyżka
oliwy chili, czosnkowej lub zwykłejWykonanie:
Słodką paprykę kroimy,
papryczkę chili i
szczypiorek drobno siekamy.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę
czosnek i obie
papryki. Gdy
papryka trochę zmięknie wlewamy
bulion,
sos rybny i
mleko kokosowe. Przyprawiamy
papryką,
kolendrą,
trawą cytrynową i
pietruszką. Dodajemy otartą skórkę z
limonki,
krewetki i
szczypiorek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wyciśnięty
sok z limonki.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do talerzyka wkładamy porcję
makaronu i zalewamy zupą z
krewetkami.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!