ßßß
Składniki:4-6 porcji250 g makaronu chow mein250 g krewetek black tiger600 ml mleka kokosowego1,5 l bulionu warzywnegopęczek szczypiorku1 czerwona papryka2 papryczki chili (bez pestek)2 ząbki czosnku2 łyżki sosu rybnego1 – 1,5 łyżeczki papryki słodkiej (przyprawa)1 łyżeczka trawy cytrynowej (użyłam liofilizowanej)2 łyżeczki kolendry (użyłam liofilizowanej)1 łyżeczka pietruszki suszonej lub łyżka świeżej1 limonka1 łyżka oliwy chili, czosnkowej lub zwykłejWykonanie:Słodką paprykę kroimy, papryczkę chili i szczypiorek drobno siekamy.Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i obie papryki. Gdy papryka trochę zmięknie wlewamy bulion, sos rybny i mleko kokosowe. Przyprawiamy papryką, kolendrą, trawą cytrynową i pietruszką. Dodajemy otartą skórkę z limonki, krewetki i szczypiorek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wyciśnięty sok z limonki.Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do talerzyka wkładamy porcję makaronu i zalewamy zupą z krewetkami.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!