Wykonanie
Nie wiem czy
mieliście kiedyś okazję próbować słodkich
ziemniaków czyli inaczej
batatów. Ja jakiś czas temu miałam okazję robić z nich pieczone pączki . Ostatnio skuszona naprawdę dobrą ceną (7,90zł/kg!) kupiłam kilka, żeby znowu spróbować coś z nich zrobić. Na „dzień dobry” zrobiłam pieczone talarki, ale zrobiłam też… sernik :) Albo jak określił jeden ze znajomych, który miał okazję go spróbować – batatnik :) Jako, że
bataty słodkie są naprawdę, a nie tylko z nazwy, wyszło to bardzo fajnie :) Dodatkowej
słodyczy dodaje
miód,
wanilia i wiórki
czekoladowe do ozdoby. Nie bójcie się takich eksperymentów, nie pożałujecie :)

Składniki: na formę o średnicy ok. 26 cmSpód:240 g
płatków kukurydzianych60 g
masłałyżeczka
cukru pudruMasa serowa:200 g
serka naturalnego twarogowego (np. Twój Smak)250 g
mascarpone700 g
batatów (waga ze skórką)4
jajka średniej wielkości
laska wanilii5 łyżek
miodu wielokwiatowego2 łyżki tequili lub
rumułyżka
mąki kukurydzianejWierzch:100 g
płatków z
białej czekoladyWykonanie:Spód:
płatki kukurydziane blendujemy na proszek. Dodajemy
cukier oraz rozpuszczone
masło. Mieszamy, po czym wykładamy nimi spód tortownicy i dociskamy.Masa serowa:
ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 230°C i pieczemy je przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 15 minut w zamkniętym. Następnie wyjmujemy, studzimy i mielimy blenderem na puree.
Ser twarogowy i
mascarpone przekładamy do miski i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po
jajku. Następnie dodajemy puree z
ziemniaków,
miód, ziarna
wanilii i
alkohol. Masę posypujemy
mąką kukurydzianą i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Delikatnie wylewamy na spód.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej (na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą i razem z nim pieczemy sernik) przez 70 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go. Po ok. godzinie lekko uchylamy drzwiczki. Kiedy ciasto niemal całkowicie ostygnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy
płatkami z
białej czekolady, czekamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.Przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ