ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 26 cmSpód:240 g płatków kukurydzianych60 g masłałyżeczka cukru pudruMasa serowa:200 g serka naturalnego twarogowego (np. Twój Smak)250 g mascarpone700 g batatów (waga ze skórką)4 jajka średniej wielkościlaska wanilii5 łyżek miodu wielokwiatowego2 łyżki tequili lub rumułyżka mąki kukurydzianejWierzch:100 g płatków z białej czekoladyWykonanie:Spód: płatki kukurydziane blendujemy na proszek. Dodajemy cukier oraz rozpuszczone masło. Mieszamy, po czym wykładamy nimi spód tortownicy i dociskamy.Masa serowa: ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 230°C i pieczemy je przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 15 minut w zamkniętym. Następnie wyjmujemy, studzimy i mielimy blenderem na puree.Ser twarogowy i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po jajku. Następnie dodajemy puree z ziemniaków, miód, ziarna wanilii i alkohol. Masę posypujemy mąką kukurydzianą i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Delikatnie wylewamy na spód.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wrzącą wodą i razem z nim pieczemy sernik) przez 70 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go. Po ok. godzinie lekko uchylamy drzwiczki. Kiedy ciasto niemal całkowicie ostygnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy płatkami z białej czekolady, czekamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.Przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ