Wykonanie
Święta, święta i po świetach…klasyk! Tyle przygotowań, a jak zwykle szybko zleciało i już jutro powrót do szarej, pracowniczej rzeczywistości ;) No nic, tak to już bywa. Po tych wszystkich obżarstwach
pora na coś zdecydowanie lekkiego :)
Sałata, jak to zazwyczaj
sałaty, banalnie prosta. A ta to już niezwykle! Bardzo podobną
sałatę jadłam ostatnio wraz z mężem na przyjęciu weselnym. Zaskoczyło nas to jak wmieszanie kilku rodzajów
sałat, dosłownie dwa dodatki plus delikatny sosik mogą wywołać cudowne wrażenia na podniebieniu :) Spróbujcie!

Składniki :4-6 porcji
Sałata:120 g
roszponki150 g
szpinaku160 g ulubionego
miksu sałat (użyłam farmerskiej z dodatkiem
buraka)4
pomidory rzymskie1
ogórek zielonygrzanka z
chleba razowego (opcjonalnie)Sos:200 ml
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
octu ryżowegoczubata łyżeczka
majonezusólpieprzsok z cytryny (kilka kropel)Wykonanie:
Sałata:
miks sałat,
roszponkę i
szpinak dokładnie myjemy.
Pomidora kroimy w grubszą kostkę, a plastry
ogórka w ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy.Sos: składniki sosu wlewamy do shakera i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Każdą porcję
sałaty polewamy przed podaniem sosem. Dodatkowo możemy w tosterze zrobić grzanki z
chleba razowego, pokroić je na małe kwadraciki i posypać
sałatę.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)