ßßß
Składniki:2 porcje200 g makaronu pennepuszka (180g) tuńczyka w olejupuszka (400g) pokrojonych pomidorów w puszce80 g suszonych pomidorów w oleju60 g czarnych oliwekpęczek natki pietruszki½ cebuli3 ząbki czosnkusólpieprz2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowegoWykonanie:Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki kroimy w plasterki, a suszone pomidory w paski. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula delikatnie się przyrumieni dodajemy pomidory z puszki. Po około 3 minutach dorzucamy posiekaną natkę.W międzyczasie zagotujemy wodę i gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Następnie dodajemy na patelnię suszone pomidory. Na dwie minuty przed końcem gotowania się makaronu dodajemy oliwki i tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Na koniec ugotowany makaron dodajemy do przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy.Podajemy od razu.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ