Wykonanie
Natknęłam się ostatnio na nowy
makaron. Nowy w sensie nie jakiś kształt, którego nie znałam, ale firmy, która słynie raczej z produktów owsianych – Elovena. Postanowiłam go spróbować, bo byłam ciekawa jak smakuje, a poza tym zrobiony jest ze zdrowej pszenicy durum. Akurat miałam w głowie pomysł na penne, więc wszystko się zgrało :) Do
makaronu trafił m.in.
tuńczyk,
suszone pomidory i
oliwki. Pan Smaczny mimo, że za
oliwkami nie przepada, to zanurzy nos we wszystko co
pomidorowe, więc nakłaniać go długo nie musiałam. Stwierdził, że bardzo dobre i że poczuł się przez chwilę jak we włoskiej knajpce :) To chyba miłe skojarzenie, więc śmiało
mogę polecić Wam ten pomysł.
Składniki:2 porcje200 g
makaronu pennepuszka (180g)
tuńczyka w olejupuszka (400g) pokrojonych
pomidorów w puszce80 g
suszonych pomidorów w
oleju60 g czarnych
oliwekpęczek
natki pietruszki½
cebuli3 ząbki
czosnkusólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwek /
oleju rzepakowegoWykonanie:
Cebulę i
natkę pietruszki drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Oliwki kroimy w plasterki, a
suszone pomidory w paski.
Tuńczyka lekko odsączamy z
oleju.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy na niej
cebulę z
czosnkiem, mieszając od czasu do czasu. Gdy
cebula delikatnie się przyrumieni dodajemy
pomidory z puszki. Po około 3 minutach dorzucamy posiekaną
natkę.W międzyczasie zagotujemy
wodę i gotujemy
makaron al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Następnie dodajemy na patelnię
suszone pomidory. Na dwie minuty przed końcem gotowania się
makaronu dodajemy
oliwki i
tuńczyka. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na koniec ugotowany
makaron dodajemy do przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy.Podajemy od razu.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ