Wykonanie
Obchodziłam ostatnio okrągłe urodziny. Osiemnastka z dwunastoletnim doświadczeniem :) Z tej okazji zaprosiłam przyjaciół z drugiego końca Polski. Przyjechali dzień wcześniej, uznałam więc to za idealną okazję by Pani Smaczna czymś ich ugościła :) Kupiłam więc
makaron,
cukinię, paczkę jędrnych
pieczarek i
szpinak oraz kawał gorgonzoli do sosu :) Kawałki
cukinii i
pieczarek miło uzupełniały smak jędrnego
makaronu al dente, z którymi fajnie komponował się
szpinak. Całość idealnie podkreślił kremowy i słonawy smak gorgonzoli. Mam nadzieję, że przyjaciołom smakowało … :) Myślę, że to fajna propozycja na zdrowy obiad.

Składniki:6 -8 porcji500 g
makaronu świderki125 g gorgonzoli2 średniej wielkości
cukinie400 g
szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)500 g
pieczarek250 g mrożonego
groszku cukrowego4 ząbki
czosnku600 g
naturalnego jogurtu greckiego2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki,
pieczarki obieramy i kroimy w plasterki,
czosnek przeciskamy przez praskę, a gorgonzolę kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
czosnek. Po chwili dodajemy
pieczarki,
cukinię i
szpinak. Gdy
cukinia delikatnie zmięknie dorzucamy
groszek. Mieszamy. Po około 3-4 minutach odstawiamy z gazu, po czym dorzucamy
ser, wlewamy
jogurt i intensywnie mieszamy.Na koniec dorzucamy ugotowany
makaron, ponownie mieszamy i podajemy.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ