ßßß
Składniki:ok 15 sztukMuffinki:300 g (ok. 1 i ¾ szklanki) mąki pszennej1 szklanka brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli2 szklanki wiórków kokosowych2 duże jajka1 i ¼ szklanki jogurtu pitnego waniliowego2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoziarna z ½ laski wanilii70 g roztopionego masła15 cukierków „Michałków” kokosowychDekoracja:50 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka masłałyżka kandyzowanego kokosaWykonanie:Muffinki: W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dodajemy wiórki kokosowe.W mniejszej misce mieszamy jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy. Dodajemy ziarna z po łowy laski wanilii (w tym celu przecinamy laskę wzdłuż i ostrym nożem wybieramy ziarna).W środku miski z suchymi składnikami robimy wgłębienie i wlewamy zawartość drugiej miski. Delikatnie wykonujemy kilka ruchów silikonową szpatułką, tak aby składniki niemal całkowicie się połączyły. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po łyżeczce ciasta. Układamy po kokosowym „Michałku” i wylewamy kolejną porcję ciasta. Cukierek powinien być pokryty ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Muffinki pieczemy koło 25-35 minut, aż będą rumiane z wierzchu.Po wyjęciu studzimy je na kratce.Dekoracja: Kandyzowanego kokosa kroimy na mniejsze cząstki. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone muffinki smarujemy za pomocą pędzelka czekoladą i przyozdabiamy kokosem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)