Wykonanie
A takie tam sobie ciasto, w
sumie zwykłe takie, ale naprawdę smaczne. Tak ostatniej niedzieli
Magda zrobiła. Takie naprawdę idealne do
herbaty. Bardzo miękkie, trochę kruche. Deserowe takie. Żeby sobie siedzieć przed TV (tak na marginesie to od kilku miesięcy nie ogarnąłem się żeby podłączyć antenę do telewizora), sączyć z wolna
herbatkę i zagryzać tym właśnie
ciastem :) Idealnie się do tego nadaje. Po południu jechaliśmy do mojej mamy to zabraliśmy kawałek. Gdyby mamuśka była ogarnięta w komputerze i internecie to by potwierdziła, że niezłe wyszło :)
A robi się je tak:225 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g pokrojonego w kostkę
masła100 g
brązowego cukru100 g
wiórków kokosowych2
jajka4 łyżki
mlekaNa początku dokładnie smarujemy keksówkę
masłem.A
potem przesiewamy do miski
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodajemy
masło i miksujemy mikserem, aż zrobią się "zacierki". Dosypujemy wiórki i
cukier i chwilę miksujemy dalej. Dodajemy
jajka i
mleko i miksujemy na gładką masę.Przekładamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach.Po upieczeniu zostawiamy w foremce żeby ciasto trochę przestygło.
Potem wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)