ßßß Cookit - przepis na Ciasto jagodowe z kokosową kruszonką

Ciasto jagodowe z kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto z gatunku tych do kawy. Nie wybitne, nie zapadające mocno w pamięć, ale wilgotne i wspaniale owocowe. Z kokosową kruszonką. Przypomina mi lekko egzotyczne ciasto z jagodami Marthy Stewart. Ciasto piekłam jeszcze w sezonie jagodowym, ale obecnie jagody doskonale zastąpi borówka amerykańska, nawet zamrożona (nie ma konieczności wcześniejszego jej rozmrażania).
Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
170 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
2 duże jajka
1 szklanka mleka
350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszać 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.
Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiać.
W mikserze utrzeć pozostałe masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodać suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypać jagody i wymieszać.
Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier, wyrównać. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić. Podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jagodowe-z-kokosowa-kruszonka