ßßß
Ciasto z gatunku tych do kawy. Nie wybitne, nie zapadające mocno w pamięć, ale wilgotne i wspaniale owocowe. Z kokosową kruszonką. Przypomina mi lekko egzotyczne ciasto z jagodami Marthy Stewart. Ciasto piekłam jeszcze w sezonie jagodowym, ale obecnie jagody doskonale zastąpi borówka amerykańska, nawet zamrożona (nie ma konieczności wcześniejszego jej rozmrażania).Składniki:2 i 1/3 szklanki mąki pszennej170 g masła1 szklanka wiórków kokosowychpół szklanki jasnego brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu2,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej)2 duże jajka1 szklanka mleka350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wymieszać 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiać.W mikserze utrzeć pozostałe masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodać suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypać jagody i wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier, wyrównać. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić. Podawać.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild.