Wykonanie
Od nie wiem kiedy, zawsze chciałam umieć zrobić proste ciasto z
owocami, takie letnie, lekkie, o
mleczno maślanym smaku, nie placek
drożdżowy, nie babkę i nie tartę, takie chyba ciasto ucierane. Szukałam, sprawdzałam i....zapominałam, bo pojawiał się jakiś nowy pomysł, nowa koncepcja. Ale tego lata, w restauracji hotelowej nad morzem, zobaczyłam je, takie proste, zwykłe ciasto z
owocami pod rozlaną
maślaną kruszonką. Było tak pyszne, jak sobie wyobrażałam, że ciasto ucierane smakuje.Tym razem doprowadziłam mój projekt do końca, poszukałam, pokombinowałam i jest.Przepis na cały sezon
owocowy, szybki, niezobowiązujący jeżeli chodzi o składniki,
mąka,
masło,
mleko,
jajka i
owoce.
Składniki: na blaszkę 20 x 20cm na kruszonkę:45g
mąki pszennej65g
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonu60g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki na ciasto:130g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli60g
masła o temperaturze pokojowej100g
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
waniliowego80ml
mleka480g
owoców -
truskawek,
jagódJak zrobiłam:kruszonka:W dużej misce wymieszałam
mąkę,
cukier i
cynamon. Dodałam
masło i rozcierając i ugniatając palcami zrobiłam masę o konsystencji kruszonki. Odstawiłam.
Owoce umyłam i pokroiłam na ćwiartki.
ciasto:W osobnej misce wymieszałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. W trzeciej już misce ubiłam mikserem
masło na puszystą masę, dodałam
cukier, ubijałam,
potem jajko i ekstrakt
waniliowy, ubijałam, aż wszystkie składniki się połączyły bardzo dokładnie.
Mąkę dodałam do masy z
masła w
trzech porcjach, na przemian z
mlekiem, mieszając już tylko łyżką, nie za dokładnie, tylko tak, żeby składniki się połączyły.Ciasto wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównałam wierzch, ułożyłam
truskawki, posypałam kruszonką. Piekłam w 180'C przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka wkłuwanego w środek ciasta i do momentu, kiedy brzegi ciasta zaczęły lekko odstawać od blaszki. Przed podaniem wystudziłam do temperatury pokojowej.