Wykonanie
Przepis pochodzi z moje wypieki . Zamieniłam
rodzynki na
żurawinę.Składniki:- 400 gr
mąki pszennej- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 100 gr zimnego
masła- 1/2 łyżeczki
soli- 50 gr
brązowego cukru- 100 gr pokrojonej
żurawiny- 220 ml
mleka- 2
jajkaPrzygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól i
masło mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy do tego
żurawinę. W drugiej miseczce mieszamy
mleko z
jajkiem. Następnie wlewamy do ciasta, zostawiamy odrobinę do posmarowania bułeczek.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na około 1 , 5 cm Foremką lub kieliszkiem wycinamy bułeczki. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 10-15 min do zrumienienia.Najsmaczniejsze są na ciepło, przekrojone z
masłem.
Smacznego :)