ßßß
Przepis pochodzi z moje wypieki . Zamieniłam rodzynki na żurawinę.Składniki:- 400 gr mąki pszennej- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100 gr zimnego masła- 1/2 łyżeczki soli- 50 gr brązowego cukru- 100 gr pokrojonej żurawiny- 220 ml mleka- 2 jajkaPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i masło mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy do tego żurawinę. W drugiej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. Następnie wlewamy do ciasta, zostawiamy odrobinę do posmarowania bułeczek.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na około 1 , 5 cm Foremką lub kieliszkiem wycinamy bułeczki. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 10-15 min do zrumienienia.Najsmaczniejsze są na ciepło, przekrojone z masłem.
Smacznego :)