Wykonanie
Mocno
kokosowe, wilgotne z lekko kwaskowatym
agrestem. Mimo, że na samym środku znalazło się u mnie za dużo
owoców ( zamiast do środka dałam wszystkie na wierzch ) czego efektem było lekkie zagłębienie w tym miejscu to mimo moich obaw zakalca nie było. Jedynie ciasto było bardzo wilgotne pośrodku od nadmiaru
owoców. Przepis z BBC Good Food .

Składniki :200 g miękkiego
masła200 g
cukru brązowego100 g
wiórków kokosowych225 g
maki samorosnącej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
jogurtu kokosowego4
jaja1/2 łyżeczki
soli350 g
agrestu ( użyłam mrożonego )Na wierzch :25 g
wiórków kokosowych1 łyżka
cukru brązowego1 łyżka stopionego
masłaWszystkie składniki ciasta zmiksować na gładką masę. 3/4
agrestu wmieszać do ciasta resztę odłożyć. Ciasto przelewamy do tortownicy o ok 20 cm średnicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch, na wierzchu układamy pozostały
agrest.Ciasto pieczemy w temp. 160°C przez godzinę. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na wierzch po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i rozkładamy na górze ciasta. Pieczemy kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)