Wykonanie

Sezon na
agrest nie jest zbyt długi, dlatego zachęcam do wykorzystania go w wypiekach
póki jeszcze można go kupić. Lubię go tak bardzo, że zwykle jem go samego, ale czasem ma szansę doczekać się udziału w jakimś cieście;) Tak było tym razem - upiekłam wyjątkowo udane ciasto według przepisu z niezastąpionej strony BBC Good Food . Wyszło lekko
puddingowe, kremowe w środku. Doskonałe na ciepło, na przykład z
lodami. Kwaśny
agrest zaskakująco dobrze pasuje do
kokosa, "ożywia" go. To połączenie jest dość nietypowe i naprawdę warte wypróbowania! U mnie zrobiło furorę, u Was powinno być podobnie:)- 200g miękkiego
masła- 180g drobnego
cukru- 100g
wiórków kokosowych- 225g
mąki- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody- 100g
jogurtu greckiego(może być
kokosowy)- 4
jajka- szczypta
soli- 350g
agrestuposypka:- 25g
wiórków kokosowych- 1 łyżka
cukru- 1 łyżka
masła1) Piekarnik nagrzać do 160 st. C, tortownicę o średnicy 20cmwyłożyć papierem do pieczenia, a
agrest oczyścić.2) W dużej misce umieścić wszystkie składniki ciasta, poza
agrestem.3) Zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.4) Wmieszać 3/4
agrestu, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.5) Posypać resztą
agrestu i lekko go wcisnąć.6) Piec przez 1 godzinę, po czym szybko wyjąć i posypaćwiórkami kokosowymi wymieszanymi z
cukrem i stopionym
masłem.7) Wstawić ciasto jeszcze na 15-20 minut.8) Podawać na ciepło (z
lodami) lub na zimno.Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 555 kcal