ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z masłem arachidowym

Ciasto ucierane z masłem arachidowym

nazwa

Wykonanie

Dopiero środek tygodnia, a nam już się zachciało ciasta. Tym razem upiekłam ciasto ucierane z masłem arachidowym . Ciasto arachidowe…smakuje jak orzeszki ziemne, a w konsystencji przypomina ciasto piaskowe.
Fajne ciacho dla wszystkich co lubią masło arachidowe. Robiąc czystki w lodówce przed wyjazdem na wakacje znalazłam napoczęty słoik, a że od dawna miałam ochotę na ciasto ucierane, więc nie namyślając się wykorzystałam je w tym wypieku.
Składniki:
1 podłużna foremka 30 cm
400 ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła
150 ml cukru
50 ml brązowego cukru
250 ml masła arachidowego
1 jajko
nasiona z pół laski waniliowej
250 ml mleka
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrami i wanilią. Dodaj masło arachidowe i połącz w całość. Następnie dodaj mleko i jajko, wymieszaj ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie z masą maślaną.
Wyłóż ciasto do foremki pokrytej pergaminem i piecz na 160ºC na termoobieg lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, a potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Polecane przepisy
Krajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonką
Ciasto kokosowe z agrestem
Ucierana babka cytrynowa z makiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-ucierane-z-maslem-arachidowym