ßßß
Składniki:4 porcje500 g piersi z kurczaka400 g puree z dyni300 g pieczareksłoik gotowanej ciecierzycy w zalewie (słoik 540 g, po odsączeniu 400 g ciecierzycy)1 papryka czerwona1 papryka zielonapuszka (400 ml) mleka kokosowego1,5 -2 łyżeczki przyprawy madras curry2 ząbki czosnku1,5 łyżki oliwy z oliwek (1+0,5)sólpieprzWykonanie:Pierś z kurczaka oraz papryki kroimy w grubą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a ciecierzycę odsączamy.W misce mieszamy ze sobą pokrojonego kurczaka z 0,5 łyżki oliwy z oliwek i przyprawą madras curry.Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy na niej czosnek. Po chwili dodajemy paprykę i pieczarki. Mieszamy. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy obtoczonego w przyprawie kurczaka i całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ciecierzycę. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ryżem np. basmati, jaśminowym.Smacznego!