Wykonanie
Szybko, szybciutko, żeby
dynia nam się nie skończyła! Na marginesie, w tym roku postanowiłam oszukać system! Upiekłam
dynię, przygotowałam puree i zamroziłam. Ha! Teraz nawet w grudniu – po południu
będę mogła przygotować placuszki
dyniowe,
ciasteczka, czy inne smakołyki. Przy okazji orientalnej potrawki dyniowej żaliłam się, że zapomniałam dodać
ciecierzycę, ale dzięki temu mogła ona zagościć w naszym
curry. Mamy tu tez
dynię w niestandardowej postaci – nie w kostkę, a puree wymieszane z
mlekiem kokosowym. Dzięki
czemu zyskujemy nie tylko super smak, ale i super kolor. Polecam!

Składniki:4 porcje500 g
piersi z kurczaka400 g puree z dyni300 g
pieczareksłoik gotowanej
ciecierzycy w zalewie (słoik 540 g, po odsączeniu 400 g
ciecierzycy)1
papryka czerwona1
papryka zielonapuszka (400 ml)
mleka kokosowego1,5 -2 łyżeczki
przyprawy madras
curry2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
oliwy z oliwek (1+0,5)
sólpieprzWykonanie:
Pierś z kurczaka oraz
papryki kroimy w grubą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a
ciecierzycę odsączamy.W misce mieszamy ze sobą pokrojonego
kurczaka z 0,5 łyżki
oliwy z oliwek i
przyprawą madras
curry.Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą
oliwę. Podsmażamy na niej
czosnek. Po chwili dodajemy
paprykę i
pieczarki. Mieszamy. Gdy
papryka nieco zmięknie dodajemy obtoczonego w
przyprawie kurczaka i całość zalewamy
mlekiem kokosowym. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy
ciecierzycę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z
ryżem np. basmati, jaśminowym.Smacznego!
