Wykonanie
W zeszłym tygodniu dostałam od aledobre.pl taką paczkę.

Pan Kot był zainteresowany również produktami. Upodobał sobie
zioła prowansalskie i się do nich dobierał :)))

Stanęłam przed nie lada wyzwaniem, kuchnia tajska do wczoraj była mi jeszcze obca.Tajskie szaszłyki , czyli sataye

1kg
piersi z kurczakapapryka czerwona4
cebuleok.300g
pieczarekpasta
curry czerwona (do kupienia tutaj)pasta
curry zielona (do kupienia tutaj)ok. 4 łyżki
mleczka kokosowegosól,
pieprzsos satay (do kupienia tutaj)
Mięso pokroić w kostkę.Przygotować 2 marynaty: jedna z pasty czerwonej, druga z zielonej.Wziąć 2 łyżki (jeśli lubimy na ostro, jeśli nie mniej-dałam łyżkę) pasty i wymieszać z 2łyżkami
mleka.Z drugą pastą postąpić tak samo.Do marynat włożyć
mięso, wymieszać i zostawić na min.4h, a najlepiej na noc w lodówce.
Paprykę pokroić w kawałeczki,
cebulę na duże kawałki.Jeśli
pieczarki są duże to przekroić, jeśli małe to zostawiamy takie, jakie są.Patyczki do szaszłyków powinno się namoczyć na 30min przed pieczeniem.
Mięso, warzywa i
pieczarki nabijać na zmianę na patyczki.Polać dodatkowo marynatą wszystko, doprawić
solą i
pieprzem.Grillować na patelni czy grillu lub piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok.20-25min.Podawać razem z sosem satay.Na zdjęciu poniżej szaszłyki z zielonej pasty
curry.


A tutaj poniżej z czerwonej pasty
curry.


Tak prezentują się pasty.

Zielona pasta
curry jest z zielonej
papryczki chilli, wzmocniona o galangal,
czosnek i
cebulę. Galangal nadaje
imbirowo-korzenny smak, który ma właściwości lecznicze i stymulujące. Orzeźwiającej nuty dodaje
trawa cytrynowa,
limonka i
kolendra.Czerwona pasta
curry sporządzona jest z czerwonej
papryczki chilli. Reszta składników jest taka sama. Czerwona pasta bardziej przypadła mi do gustu, nadaje
mięsku prawdziwy ostry charakter.

Na zdjęciu powyżej szaszłyk podany z sosem satay.A poniżej opakowanie sosu.

Sos ma charakterystyczną
orzechową nutę. Idealne dopełnienie grillowanego
mięska.
Sos jest na bazie
orzechów arachidowych i
ziół tajskich.Szaszłyki dodaję do akcji pieczarkowej tutaj .