Wykonanie
Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam to danie, nie mogliśmy o nim zapomnieć. Ten smak to prawdziwy strzał w naszą kulinarną wyobraźnię. Gdyby nie długi weekend, danie byłoby już ze trzy
razy! Polecam wszystkim zapracowanym - szybkie w przygotowaniu, bez zbędnego pożerania czasu. Składem trochę przypomina
kurczaka curry w porach, ale dodatek innych warzyw i przypraw sprawia, że smakuje zupełnie inaczej. I jeszcze jedna ważna uwaga - polecam danie osobom na diecie. Moja wersja jest całkowicie bez dodatku
soli, czego (za sprawą innych przypraw) nie czuć.

Składniki:- ok. 400 g
piersi z kurczaka,- 3-4 średniej wielkości
pieczarki,- 1-2
pory,-
zielona papryka (może być też czerwona),- 1 torebka
ryżu,-
przyprawy:
pieprz,
curry,
papryka ostra,
czosnek granulowany, ewentualnie
sól (ja pominęłam), inne
przyprawy, które lubicie,- odrobina
oliwy z
ostrymi przyprawami (może być zwykła).
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę. Posypujemy wszystkimi
przyprawami, skrapiamy
oliwą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie myjemy warzywa, wszystkie kroimy na plasterki (
paprykę można w kostkę).
Pierś z kurczaka podsmażamy, gdy zbieleje dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną
wody i dodajemy
ryż (rozrywamy torebkę i wrzucamy zawartość na patelnię). Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości
ryżu i warzyw (ok. 20-30 minut). Zaglądamy co jakiś czas, ewentualnie dolewamy
wody. Pod koniec przyprawiamy do smaku. Smacznego!!!