Wykonanie
Niby
chleb, a jednak ciasto ;) Z klasycznym
pieczywem łączy go chyba tylko nazwa ;) Mocno
bananowy, wilgotny…mniam! Bez problemu można podać go samego, bez żadnych dodatków czy polewy. Ja jednak miałam w lodówce trochę
jogurtu, trochę
żelatyny, więc postanowiłam coś wykombinować :) I wyszło całkiem całkiem :) Jak wiele przepisów na Smacznej Ripoście robi się go szybciutko (reszta to już tylko piekarnik ;) ) Zaskoczą Was goście niespodziewaną wizytą?
Dajcie sobie chwilkę i to Wy ich zaskoczycie pysznością na
stole! :)

Składniki: na keksówkę długości około 30 cm225 g
cukru2 łyżki
masła (miękkie)2
jajka¾ szklanki
mleka3 szklanki
mąki pszennej3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli3
bananyPolewa (opcjonalnie)100 ml
jogurtu naturalnego1
banan1 łyżeczka
cukru¼ łyżeczki
żelatynyWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Natłuszczamy formę do ciasta. W misce mieszamy ze sobą
cukier,
masło,
jajka. Dodajemy
mleko. W osobnej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodajemy ją do miski z
cukrem.
Banany gnieciemy widelcem i dodajemy do ciasta. Nie ma potrzeby używania miksera. Ciasto powinno być grudkowate. Gotowe przekładamy do formy i pieczemy około 50-70 minut. Po 50 minutach sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka. Po wyjęciu patyczek powinien być czysty.Teraz bierzemy się za polewę. :)
Banana miksujemy blenderem na puree.
Jogurt z
cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy zmiksowanego
banana. Gdy całość będzie gorąca ostawiamy z ognia, dodajemy
żelatynę i energicznie mieszamy.
Żelatyna powinna się całkowicie rozpuścić. Gdy ciasto będzie letnie polewamy je przygotowaną polewą.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)