ßßß
Składniki: na keksówkę długości około 30 cm225 g cukru2 łyżki masła (miękkie)2 jajka¾ szklanki mleka3 szklanki mąki pszennej3,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli3 bananyPolewa (opcjonalnie)100 ml jogurtu naturalnego1 banan1 łyżeczka cukru¼ łyżeczki żelatynyWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Natłuszczamy formę do ciasta. W misce mieszamy ze sobą cukier, masło, jajka. Dodajemy mleko. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy ją do miski z cukrem. Banany gnieciemy widelcem i dodajemy do ciasta. Nie ma potrzeby używania miksera. Ciasto powinno być grudkowate. Gotowe przekładamy do formy i pieczemy około 50-70 minut. Po 50 minutach sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka. Po wyjęciu patyczek powinien być czysty.Teraz bierzemy się za polewę. :) Banana miksujemy blenderem na puree. Jogurt z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy zmiksowanego banana. Gdy całość będzie gorąca ostawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Żelatyna powinna się całkowicie rozpuścić. Gdy ciasto będzie letnie polewamy je przygotowaną polewą.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)