Wykonanie
Razowe - więc zdrowe, z
czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z
mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można dodać do nich
orzechy, polać polewą. Każda wersja będzie dobra.Ilość na 18 muffinek z formy ikeowskiej150 gram
mąki razowej150 gram
mąki pszennej białej2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli125 gram
masła200 gram
cukru3 duże
jajka2 duże
banany dojrzałe i rozgniecione60 ml
mleka180 gram ciemnej,
gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobniutko połamanejMieszamy
mąki, proszek i
sól.Ubijamy
masło z
cukrem na jasną masę, dodajemy po 1
jajku, miksując do połączenia.Dodajemy do masy
banany, suche składniki i
mleko.Wsypujemy
czekoladę i ewentualne
orzechy, mieszamy ręcznie.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć ciasta.Smacznego!