Wykonanie

Nie wiem, jak Wy, ale ja nie przepadam za mocno dojrzałymi
bananami. Mówiąc ściślej, jem tylko takie twardawe, zielone
banany, które nie mają jeszcze konsystencji tłuczonych
ziemniaków i tych brązowych plamek, mi osobiście kojarzących się z gniciem. Są na szczęście dwie rzeczy, do których takie plamiaste
banany nadają się wprost idealnie – koktajle
owocowe i ciasta. Dlatego zamiast wyrzucić wczoraj trzy marnie wyglądające
banany, przygotowałam z nich pyszne małe babeczki :)Ciasta z dodatkiem
owoców i warzyw zdecydowanie należą do moich ulubionych, gdyż są nie tylko bardzo smaczne, ale też wilgotne i długo utrzymują świeżość, co bardzo w wypiekach lubię :) Ciasta
bananowe mają do tego niepowtarzalny aromat, którego po prostu nie da się nie lubić :))Babeczki są bardzo smaczne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi
cynamonu oraz
imbiru. U mnie z dodatkiem
czekoladowej polewy, która świetnie pasuje do
bananowego ciasta, choć muszę przyznać, że równie pyszne są bez niej ;)Polecam :)

* przepis na ciasto z książki „Ciasta domowe, 100 przepisów” wydawnictwa SBM, z moimi zmianami; polewa stądSkładniki na 10 – 12 małych lub jedną dużą babkę:300g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
imbiru3 dojrzałe
banany (około 300g po zdjęciu skórki)2 łyżki
soku z cytryny200g miękkiego niesolonego
masła250g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajkaPolewa:100ml
mleka100g
gorzkiej czekolady 70%15g niesolonego
masła15g drobnego
cukruWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
imbir wymieszaj w misce. Odstaw.
Banany pokrój i rozgnieć w miseczce widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków. Dodaj do nich
sok cytrynowy i wymieszaj dokładnie.
Masło z
cukrem utrzyj w misie miksera na jasną, napowietrzoną masę. Dodawaj stopniowo
jajka, ucierając dokładnie po każdym kolejnym. Następnie dodawaj porcjami wymieszane suche składniki na przemian z rozgniecionymi
bananami. Za każdym razem miksuj krótko, tylko do połączenia składników.Ciasto przelej do foremek na mini babeczki (lub jednej dużej formy na babkę) wysmarowanych
masłem i oprószonych
mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeżeli pieczesz jedną dużą babkę czas pieczenie wydłuży się do około 50 minut).Upieczone babeczki pozostaw w foremkach, by lekko przestygły, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.Podczas gdy babki stygną, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj i włóż do miski razem z
masłem i
cukrem.
Mleko zagotuj i gorące wlej do miski z
czekoladą. Pozostaw na chwilę, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Pozostaw do przestudzenia.Zimną polewą udekoruj babeczki.Smacznego :)
