ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne babeczki bananowe z czekoladową polewą…

Aromatyczne babeczki bananowe z czekoladową polewą…

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak Wy, ale ja nie przepadam za mocno dojrzałymi bananami. Mówiąc ściślej, jem tylko takie twardawe, zielone banany, które nie mają jeszcze konsystencji tłuczonych ziemniaków i tych brązowych plamek, mi osobiście kojarzących się z gniciem. Są na szczęście dwie rzeczy, do których takie plamiaste banany nadają się wprost idealnie – koktajle owocowe i ciasta. Dlatego zamiast wyrzucić wczoraj trzy marnie wyglądające banany, przygotowałam z nich pyszne małe babeczki :)
Ciasta z dodatkiem owoców i warzyw zdecydowanie należą do moich ulubionych, gdyż są nie tylko bardzo smaczne, ale też wilgotne i długo utrzymują świeżość, co bardzo w wypiekach lubię :) Ciasta bananowe mają do tego niepowtarzalny aromat, którego po prostu nie da się nie lubić :))
Babeczki są bardzo smaczne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu oraz imbiru. U mnie z dodatkiem czekoladowej polewy, która świetnie pasuje do bananowego ciasta, choć muszę przyznać, że równie pyszne są bez niej ;)
Polecam :)
* przepis na ciasto z książki „Ciasta domowe, 100 przepisów” wydawnictwa SBM, z moimi zmianami; polewa stąd
Składniki na 10 – 12 małych lub jedną dużą babkę:
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3 dojrzałe banany (około 300g po zdjęciu skórki)
2 łyżki soku z cytryny
200g miękkiego niesolonego masła
250g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
Polewa:
100ml mleka
100g gorzkiej czekolady 70%
15g niesolonego masła
15g drobnego cukru
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir wymieszaj w misce. Odstaw.
Banany pokrój i rozgnieć w miseczce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do nich sok cytrynowy i wymieszaj dokładnie.
Masło z cukrem utrzyj w misie miksera na jasną, napowietrzoną masę. Dodawaj stopniowo jajka, ucierając dokładnie po każdym kolejnym. Następnie dodawaj porcjami wymieszane suche składniki na przemian z rozgniecionymi bananami. Za każdym razem miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do foremek na mini babeczki (lub jednej dużej formy na babkę) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeżeli pieczesz jedną dużą babkę czas pieczenie wydłuży się do około 50 minut).
Upieczone babeczki pozostaw w foremkach, by lekko przestygły, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Podczas gdy babki stygną, przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i włóż do miski razem z masłem i cukrem. Mleko zagotuj i gorące wlej do miski z czekoladą. Pozostaw na chwilę, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Pozostaw do przestudzenia.
Zimną polewą udekoruj babeczki.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/31/aromatyczne-babeczki-bananowe-z-czekoladowa-polewa