Wykonanie
Dziś był u nas Pan Hydraulik – przesympatyczny Irlandczyk, który, wbrew moim obawom po doświadczeniach z jego dwoma poprzednikami, naprawił nam sprawnie i szybko bojler gazowy, dzięki
czemu mamy wreszcie w domu ciepło :) Chwilę przed jego przyjściem wyjęłam z piekarnika dwie blaszki świeżutkich, pachnących
ciasteczek, którymi oczywiście postanowiłam go obdarować. Po pierwsze dlatego, że okazał się wspaniałym fachowcem i byłam mu bardzo wdzięczna za pomoc, po drugie dlatego, że jestem gotowa wcisnąć trochę moich wypieków każdemu, kto je zechce, bo sami we trójkę zwyczajnie nie dajemy rady w starciu z moim maniakalnym zacięciem do pieczenia ;)Uwielbiam piec
ciasteczka. Duże, małe, z dodatkami, czy bez… wszystkie wielbię jednako i wkładam do piekarnika z równą radością. Kocham patrzeć, jak się rumienią i wdychać aromaty rozchodzące się po domu, gdy przekładam je na kratkę do studzenia. Niezależnie od tego, co mają w środku, zawsze pachną domem.Nie mówię, że nie lubię ciast, co to to nie! Sami wiecie ;) Jednak
ciastka i
ciasteczka bardziej kojarzą mi się z rodzinną i domem pełnym radości. Może to przez to, że tak łatwo się nimi podzielić? Wystarczy przecież tylko wyciągnąć rękę lub talerzyk, by wywołać uśmiech na czyjejś twarzy.Snickerdoodles to
ciasteczka, które trzeba upiec. Choćby dlatego, że tak cudnie się nazywają ;) Oprócz tego są mięciutkie i pyszne, z lekko kruchym wierzchem dzięki
cynamonowo-cukrowej posypce, z delikatną nutą korzenną i całym mnóstwem drobnych kawałeczków
orzechów. Wspaniałe na każdą okazję, ale myślę, że idealne właśnie na jesienne wieczory i może… na Gwiazdkę? Myślę, że Święty Mikołaj chętnie by się poczęstował ;)Polecam :)* przepis z pochodzi z książki „Bake. Beautiful baking recipes from around the world”Składniki na około 40
ciasteczek:225g miękkiego niesolonego
masła140g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii400g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejszczypta
soli55g drobno posiekanych
orzechów pekanPosypka:1 łyżka drobnego
cukru do wypieków2 łyżki mielonego
cynamonuWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej ekstrakt
waniliowy i dodawaj stopniowo
jajka, miksując do połączenia.Do misy z masą
maślaną przesiej
mąkę,
sodę,
gałkę muszkatołową oraz
sól. Wsyp posiekane
orzechy i zmiksuj całość na jednolitą masę.Tak przygotowane ciasto schowaj do lodówki na 30 – 60 minut.Po tym czasie z ciasta formuj kulki wielkości mniej więcej
orzecha włoskiego i obtaczaj je w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.
Piecze w temperaturze 190°C przez około 10 -12 minut, aż będą lekko zarumienione. Po upieczeniu pozostaw na blaszce przez około 2- 3 minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź.
Najlepiej smakują z
kubkiem mleka ;)Smacznego :)