Wykonanie
Jedne z moich ulubionych
ciastek, nie, najulubieńsze, to właśnie
ciasteczka owsiane w każdym wydaniu A przygotować je można na tysiąc różnych sposobów. Nie dość, że są pyszne, proste w przygotowaniu, to do tego sycące i doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do
kawy, ale także jako drugie śniadanie w szkole, czy pracy. No i człowiek ma poczucie, że je coś troszkę zdrowszego. Same pozytywy!Dziś proponuję wersję miękką a jednocześnie chrupiącą, pełną
orzechów.Składniki (na 40
ciastek, lub 25 w rozmiarze XL):-3 szklanki
płatków owsianych-1/2 szklanki
orzechów z grubsza poszatkowanych (u mnie zwykle mieszanka
nerkowców, laskowych i włoskich)-190g
masła w temperaturze pokojowej-1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej-1 szklanka
brązowego cukru-2
jajka-1/4 szklanki
mleka-1/2 łyżeczki
soli-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/2 łyżeczki
sodyMąkę mieszamy z
sodą,
cynamonem i
solą.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy
jajka, jedno po drugim a następnie
mleko. Łyżka po łyżce, dodajemy
mąkę i miksujemy Na końcu wsypujemy
płatki i
orzechy i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe) i układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut. Przed włożenie do piekarnika,
ciastka można schłodzić w lodówce.
Smacznego!